so., 22. říjen 2016 12:41

Oslavme 28. říjen bez Hradu, vybízí Gazdík

Den vzniku samostatného československého státu můžete přijít oslavit na Staroměstské náměstí. Den vzniku samostatného československého státu můžete přijít oslavit na Staroměstské náměstí. Zdroj: www.wikipedia.cz
Praha - Předseda hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík vyzval na sociálních sítích k alternativní oslavě 28. října. V den, kdy se udělují státní vyznamenání, zve občany, aby se na protest proti chování hradu sešli na Staroměstském náměstí. Svou účast už údajně přislíbil Petr Pithart a Michal Horáček. Zúčastní se i Univerzita Karlova a jsou zváni i ostatní rektoři vysokých škol, kteří odmítli pozvání hradu na oslavu tohoto státního svátku.

„Oslavme 28. říjen jinak. Připojila se Univerzita Karlova, oslovil jsem rektory, neziskovky, přijde Petr Pithart či Michal Horáček, vystoupí několik umělců. Přijďte i vy,“ vyzívá všechny Gazdík na facebooku.

Cílem akce má být uctění demokratických tradic, které podle Gazdíka opakovaně porušuje prezident Miloš Zeman. Zeman rozhořčil veřejnost svým rozhodnutím o neudělení státního vyznamenání bývalému osvětimskému vězni Jiřímu Bradymu.

Brady je strýc ministra kultury Daniela Hermana, který se v úterý ráno sešel s tibetským vůdcem dalajlámou. Právě tato skutečnost se nelíbila prezidentu Zemanovi. Ten prý Hermanovi ještě před celou událostí pohrozil, že pokud se s duchovním sejde, jeho strýc vyznamenání nedostane. „Vadí mi, když někdo nedostane vyznamenání jen kvůli činům svých příbuzných - připomíná mi to doby minulé. A státní vyznamenání, které se udělí nebo neudělí podle toho, zda člověk udělá Hradu něco k vůli, je naprosto devalvované,“ uvedl Gazdík.

Ke kauze se vyjádřil také prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který vyškrtnutí Jiřího Bradyho ze seznamu popírá. „Pan prezident se v pátek vyznamenanými vůbec nezabýval, nic neškrtal. Seznam už je nějaký čas uzavřen a kontrasignován premiérem,“ konstatoval na Twitteru Ovčáček.

Zobrazeno 1666 krát
Naposledy upraveno: so., 22. říjen 2016 21:09
Pro psaní komentářů se přihlaste