pá., 6. březen 2020 13:10

Ostravská zoo přivítala nové šimpanzí mládě

Mládě šimpanze hornoguinejského Mládě šimpanze hornoguinejského Zdroj: g.denik.cz
Ostrava – Ostravská zoo zaznamenala veliký úspěch. Na konci února se v Pavilonu evoluce narodilo mládě šimpanze hornoguinejského, který patří mezi ohrožené druhy. Zoologická zahrada se tak po deseti letech dočkala nového mláděte vzácného lidoopa.

Své první mládě 15letá samice přivedla na svět v pátek 28.2. Jedná se o velice vzácný přírůstek, neboť šimpanz hornoguinejský je nejohroženějším poddruhem šimpanze. Poslední šimpanzí mládě se v Ostravské zoo narodilo před deseti lety ještě ve starém pavilonu primátů. Narození nového šimpanze předcházela výstavba Pavilonu evoluce, pak museli zoologové sestavit novou chovnou skupinu, které se poslední čtyři roky usilovně věnovali. 

Samici přivezli do Ostravské zoo v roce 2016 ze Zoo Lipsko. Otec je pravděpodobně samec, kterého zoologická zahrada získala v roce 2018 z italského Safariparku Ravenna. Protože primáti nemají vrozenou péči o mláďata, chovatelé nervózně očekávali, jak se samice o mládě postará. „Zatím to vypadá, že novopečená matka si počíná dobře a že úročí zkušenosti, které získala zatím jen pozorováním jiných samic při odchovu mláďat,“ uvedla na oficiálních webových stránkách mluvčí Ostravské zoo Šárka Nováková. Celý pavilon je momentálně pro veřejnost uzavřen. Vedení zoo chce dopřát samici klid a nechat celé skupině čas, aby si na malého šimpanze navykla. 

V roce 2019 se podle Evropské asociace zoologických zahrad a akvárií narodilo jen sedm nových mláďat tohoto druhu. V Červeném seznamu Mezinárodního svazu ochrany přírody (IUCN) patří lidoop mezi kriticky ohrožené druhy. Jeho existenci ve volné přírodě ohrožuje znehodnocení jeho přirozeného prostředí a přímé pronásledování člověkem. 

Zobrazeno 1387 krát
Naposledy upraveno: ne., 8. březen 2020 15:44
Pro psaní komentářů se přihlaste