ne., 9. říjen 2016 14:06

Ostravská literární noc připomene Williama Shakespeara

Oficiální plakát Oficiální plakát Zdroj: http://www.ostravainfo.cz/cz/akce/ostatni/103418-ostravska-literarni-noc.html
Ostrava – Centrum Ostravy nabídne ve středu 12. října literaturu ve všech možných podobách, a to navíc na zajímavých a lidem běžně nedostupných místech. „A jelikož celá Ostrava letos žije projektem Shakespeare Ostrava 2016, stal se britský dramatik tématem i prvního ročníku Ostravské literární noci,“ prozradila mluvčí Národního divadla moravskoslezského (NDM) Marcela Bednaříková.

A právě i NDM bude nedílnou součástí programu plánované literární akce. Pozve totiž všechny příznivce literatury do prostoru s názvem Dvanáctka, nacházejícím se na ulici Čs. legií 12, kde ožijí Shakespearovy sonety. Dalším bodem na pořadu pak budou také dvě přednášky v budově Filozofické fakulty Ostravské univerzity. První na téma Bylo, je a bude – dílo Williama Shakespeara na ostravských scénách a druhá o tom, jak se dělá kniha na velkou soutěž Designer Bookbinders International Bookbinding Competition 2013.

Atraktivní součástí programu pak bezesporu bude i projížďka tramvají číslo osm ve směru Elektra-Svinov, která nabídne v deseti minutách vystoupení s názvem Být, nebo nebýt? Hamlet ve zkratce!, které si připravili herci z Divadla Petra Bezruče. Chybět pak nebude ani divadlo Stará aréna, které pozve na tajuplné představení pod názvem Hledá se Romeo, aneb Shakespeare to nedomyslel.

K akci se navíc připojí i Český rozhlas Ostrava, který milovníky literatury přivítá v historickém foyer za recepcí. Zde budou mít lidé možnost poslechnout si pět Minutových her inspirovaných Shakespearem. „Tři z těchto her se natočily v režii Českého rozhlasu Ostrava nedávno, na začátku září. Dvě z nich se natáčely klasicky ve studiu a zbývající s názvem William dobyvatel se točila v šatně herců NDM. Pro příchozí také plánujeme teplé osvěžení v podobě anglického čaje,“ zve do rozhlasu manažer komunikace Daniel Martínek.

Podrobnější informace zájemci naleznou na stránkách příslušných institucí nebo na Facebooku. Zde je také rozpis s časy jednotlivých událostí. Na závěr už tak zbývá jen zmínit, že vstup na všechny zmíněné akce je volný. 

Zobrazeno 2204 krát
Naposledy upraveno: pá., 14. říjen 2016 13:37
Pro psaní komentářů se přihlaste