so., 6. prosinec 2014 20:09

Papež a patriarcha vyzývají ke konstruktivnímu dialogu s islámem

Na závěr své návštěvy v Turecku se papež František a patriarcha Bartoloměj vyjádřili ke krizi v Sýrii a Iráku. Volají po ukončení sporů mezi křesťany a muslimy. Zdůraznili také, že je nezbytné, aby se na řešení konfliktů podílela obě náboženství.

V neděli skončila třídenní návštěva Turecka papeže Františka. Zakončil ji účastí na bohoslužbě patriarchy Bartoloměje, hlavy pravoslavné církve. Při této příležitosti se oba muži vyjádřili k náboženské krizi mezi muslimy a křesťany. Během projevů také odsoudili perzekuci křesťanských komunit na Středním východě a orodovali za ukončení bojů na Ukrajině.

„Mnoho našich bratrů a sester je pronásledováno a jsou násilím vytlačováni ze svých domovů. Až se zdá, že se ztratila hodnota lidského života, že na člověku už nezáleží a že může být obětován jiným zájmům,“ prohlásil František ve svém projevu. On i Bartoloměj zdůrazili důležitost dialogu s muslimy a jejich vzájemné spolupráce. Oba věří, že křesťanství a islám mohou fungovat na vzájemném respektu a přátelství.

Své projevy muži přednesli po Bartolomějově liturgii v chrámu sv. Jiří. Pravoslavní v tento den slaví svátek sv. Ondřeje, který je jedním z nejdůležitějších v jejich víře. Tento den ortodoxní křesťané oslavují vznik patriarchátu. Letos je to navíc padesát let od doby, kdy se po tzv. velkém schizmatu v roce 1054 sešel papež s patriarchou. V roce 1964 tak v Jeruzalémě učinili papež Pavel VI. a patriarcha Athénagoras I.

Zdroj foto: Aktuálně.cz

Zobrazeno 1465 krát
Naposledy upraveno: po., 30. listopad -0001 00:09
Pro psaní komentářů se přihlaste