pá., 5. prosinec 2014 16:55

Patnáct Indů osleplo po operaci

Indická policie zahájila vyšetřování poté co nejméně patnáct pacientů osleplo po operaci šedého zákalu. Incident se stal ve zdravotním táboře ve státě Paňdžáb na severozápadě země. Kolika dalším osobám hrozí ztráta zraku se zatím neví.

Amritsar - Nedostatečně rozvinutá zdravotní péče je v Indii dlouhotrvajícím problémem. Nejnovější případ je toho důkazem. Ve zdravotním táboře, které často provozují nevládní organizace, přišlo o zrak patnáct lidí, především starších žen. Podle Světové zdravotnické organizace má Indie nejvyšší počet slepých, hlavním důvodem je právě šedý zákal. Pro potlačení této choroby se často zakládají tábory, kde si lidé mohou nechat zdarma zákal odoperovat. Ve vesnici nedaleko města Amritsar se ale jednoduché operace nezdařily. Podle předběžného vyšetřování je na vině nesterilní náčinní.

"Špinavé nástroje, to jediné mohlo zapříčinit takovou infekci. Obnova zraku už není možná," vyjádřil se k případu státní chirurg Rajiv Bhalla. Vyšetřování se bude týkat jednak provozovatelů zdravotního tábora, ale také chirurga, který operace prováděl. V Indii se ale nejedná o první případ, kdy došlo k trvalému poškození zdraví nebo dokonce úmrtí pacientů. Minulý měsíc například policie řešila případ, kdy v podobném táboře zemřelo třináct žen po hromadné sterilizaci. Na vině bylo opět nehygienické zázemí. Podle výsledků vyšetřování používal chirurg jednu a tu samou jehlu na každou ženu a personál si nikdy neměnil rukavice. I přes finanční pomoc vlády a charitativních organizací zůstává Indie zemí s velmi nízkou úrovní zdravotnictví. 

Zobrazeno 1301 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 17:00
Pro psaní komentářů se přihlaste