so., 27. listopad 2021 16:57

Pevnost v Radíkově je na prodej. Objekt se dá pořídit za 15,5 milionů korun

Fort Radíkov Fort Radíkov Zdroj: Bezkempu.cz
Olomouc - Unikátní pevnost Fort č. II. v Radíkově na Olomoucku je nyní na prodej. Parcelu lze využít k podnikání či bydlení. Jedná se o architektonický a historický unikát, který se dochoval v jediném exempláři na území České republiky.

Pevnost má šestiúhelníkový půdorys podle projektu kapitána Karla rytíře von Peche, jehož rozloha činí 48,954 m². Fort v minulosti trpěl zejména těžbou kvalitních fortifikačních cihel a kamení. Parta nadšenců kolem Jana Bednáře se od roku 2006 snažila zabránit postupnému rozpadu unikátní pevnosti a alespoň část rekonstruovat. Kvůli úpadku návštěvnosti a nákladným rekonstrukcím se vojenští nadšenci rozhodli objekt prodat.

Jedná se o architektonicky a historicky unikátní objekt, který se dochoval v jediném exempláři na území České republiky,“ uvedla makléřka Ilona Rikl z realitní kanceláře DACHI, která má prodej pevnosti na starosti. Zájemce si může pevnost pořídit za 15,5 milionů včetně provize.

Historie
Rozsáhlý pevnostní objekt byl postavený mezi lety 1871 – 1876 a byl součástí Císařsko královské olomoucké pevnosti. Olomouc byla považovaná za pevnostní město. Aby byla schopná plnit své úkoly a držet krok se stále se vyvíjející vojenskou technikou, byl roku 1870 vypracovaný projekt na výstavbu tří skupin fortů na Svatém Kopečku, na Chlumu a na Babě. Jednovalový dělostřelecký fort č. II. na Radíkově byl jako součást opevnění na Svatém Kopečku dokončený roku 1876. Zbývající tři objekty měly být realizované teprve v případě akutního válečného nebezpečí. Po vylepšení vzájemných vztahů a sblížení s Německem po roce 1871 přestala být další výstavba nutná a fort u Radíkova se tak stal poslední opevňovací aktivitou na našem území před první světovou válkou.

Zobrazeno 850 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. listopad 2021 20:41
Pro psaní komentářů se přihlaste