ne., 26. leden 2020 17:14

Počet Britů v Česku roste. Někteří hodlají zůstat natrvalo

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: ČTK
PRAHA – Od britského referenda o brexitu z června 2016 přibývá v České republice počet britských občanů. Přestože Britů je v Česku pouhých osm tisíc, počet zaměstnanců s britským občanstvím se za poslední čtyři roky zvýšil o třetinu. Více než polovina z nich chce v České republice zůstat natrvalo. Britové, kteří do Česka dosud přijížděli spíše jako turisté, se tak stávají rychle rostoucí národnostní menšinou.

Už loni na jaře čeští poslanci schválili zákon o stejném zacházení s britskými občany, jako by byli občany EU, pokud by došlo k vystoupení Spojeného království bez dohody. Ministerstvo vnitra dnes eviduje 8332 Britů, z nichž má 2666 v Česku trvalý pobyt. Během referenda v roce 2016 v ČR žilo 6111 Britů a Britek, z nich natrvalo 1716.

Největšími národnostními menšinami v Česku stále zůstávají Slováci, Ukrajinci, Rusové a Vietnamci. Do Česka stále nejvíce směřují zejména Slováci, Ukrajinci a Rusové. Přibývá i počet Němců a Francouzů, jejich počty však nerostou tak rychle, jako počet Britů.

Zobrazeno 1070 krát
Naposledy upraveno: po., 27. leden 2020 14:36
Pro psaní komentářů se přihlaste