so., 9. listopad 2019 20:00

Poklad Inků zamířil do brněnského Výstaviště

Plakát k výstavě inckých artefaktů Plakát k výstavě inckých artefaktů Zdroj: pokladinku.cz
Brno - Od pátku 1. listopadu  se mohou zájemci vydat na dobrodružnou cestu plnou záhad po předkolumbovské Americe. Pod záštitou prezidenta Peru mohou návštěvníci brněnského výstaviště obdivovat neobyčejné exponáty a originální artefakty Incké říše a dalších jihoamerických civilizací, které byly doposud k vidění pouze v zemi svého původu.

Na ploše více než 2 000 m2 se návštěvníci dozví nejen informace o Incké říši, která dosahovala neuvěřitelné velikosti dnešního Španělska, Itálie, Francie a Velké Británie dohromady, ale rovněž spatří množství sošek, šperků, masek a nádob sloužících k obětním rituálům. Část výstavy zahrnuje i centrum Cuzco, tehdejší metropoli světa ležící v jižní části současného Peru. Milovníci historie se seznámí s dalšími kmeny Mezoameriky proslulými stavbami pyramid, kamenných soch, astronomických kalendářů a matematických systémů.

Výstava účastníky vtáhne do Mayské civilizace, jejíž potomci udržují mnoho svátků a tradičních zvyků dodnes. Na výstavě nechybí ani zmenšená podoba takzvané Sluneční brány vytvořené z jediného kamenného bloku vážícího 12 tun, která se nachází v dnešní Bolívii poblíž jezera Titicaca. Expozice vysvětlí význam zlata pro Inckou kulturu a s ním spojenou symboliku s bohy.

Až tisíc let staré exponáty ze zlata doplňuje sbírka předmětů z Národního muzea. Pro nejmenší návštěvníky pořadatelé připravili 3D zónu a interaktivní dětskou stezku s modely rituálních staveb, při které budou děti plnit různé úkoly a na konci najdou svůj poklad.

Poklad Inků lze navštívit v pavilonu C každý den až do konce ledna příštího roku. Vstupenky mohou zájemci rezervovat pohodlně online bez nutnosti čekání.

Zobrazeno 1523 krát
Naposledy upraveno: st., 13. listopad 2019 22:43
Pro psaní komentářů se přihlaste