út., 8. říjen 2024 13:49

Světlo, umění a technologie. Signal Festival rozzáří celou Prahu

Kostel sv. Cyrila a Metoděje - instalace Echo 2023 Kostel sv. Cyrila a Metoděje - instalace Echo 2023 Zdroj: autorka
Praha - V hlavním městě se od 10. do 13. října 2024 uskuteční již 12. ročník Signal Festivalu. Hlavním tématem letošního Signalu bude propojení přírody, technologie, společnosti a kultury. Festival poprvé za 12 let zavítá i na Pražský hrad a Hradčany. Návštěvníci se také mohou těšit na umělecké instalace, videomappingy a projekce, kde většina z instalací je přístupná účastníkům zcela zdarma.

Kurátorský koncept nazvaný Ekosystémy letos pokračuje druhým dílem, tentokrát se zaměřením na téma cesty. Již po dvanácté zve Signal Festival své návštěvníky na cestu za světlem, konceptuálním uměním a architekturou Prahy. Spojení přírody, technologie, společnosti a kultury vytváří jedinečné tzv. ekosystémy, ve kterých podle organizátorů nacházíme radost, krásu a vzrušení z nových objevů.

Signal Festival je jednou z největších kulturních událostí v České republice, která propojuje moderní umění a nové technologie a přibližuje je široké veřejnosti. Ulice, náměstí a historické památky Prahy, včetně méně známých zákoutí, která se během čtyř večerů promění v umělecké instalace a prostory plné světelných a vizuálních zážitků oslní pokaždé nejen Čechy, ale také zahraniční turisty. Díky českým i světovým umělcům světelného designu získají budovy a náměstí luminózní tváře současné i historické Prahy.

Letošní ročník festivalu nabízí dvě trasy s celkem dvaadvaceti instalacemi, z nichž sedm se nachází v exkluzivní Galerijní zóně a patnáct je k navštívení zcela zdarma. Mezi hlavní lákadla patří monumentální díla Jiřího Příhody ve Šternberském paláci, multimediální výstava londýnského studia UVA s kinetickými kyvadly v galerii Kunsthalle Praha, zvukové projekce italského umělce Quayoly v CAMPu, a také můžete zavítat do Jízdárny Pražského hradu na projekci Coded tapestry: Prague korejské umělkyně Seohyo.

Zobrazeno 146 krát
Naposledy upraveno: pá., 18. říjen 2024 12:21
Pro psaní komentářů se přihlaste