po., 3. duben 2023 11:44

Předávkovaných opioidy v USA rapidně přibývá, vláda schválila nosní sprej jako první pomoc

Počet úmrtí způsobených předávkováním opioidy se zvyšuje a mnoho států přijalo zákony, které mají zvýšit dostupnost Naloxonu. Počet úmrtí způsobených předávkováním opioidy se zvyšuje a mnoho států přijalo zákony, které mají zvýšit dostupnost Naloxonu. Zdroj: Unsplash, NEXT Distro
Americká vláda ve středu schválila návrh k volnému prodeji nosního spreje Narcan, který by se měl používat jako první záchrana u lidí, kteří se předávkují opioidy. Mezi nejznámější patří například Lexaurin, Tramadol, nebo i kratom. V USA dosáhly v minulém roce počty úmrtí na předávkování rekordních čísel, a tak se vláda k situaci postavila. Nosní sprej se bude nyní prodávat v obchodech, na benzinových stanicích se plánují zřídit i automaty. Narcan by měl být volně dostupný koncem léta.

„Schválení naloxonového nosního spreje bez předpisu pomůže veřejnosti dostat se k naloxonu a zvýší počet míst, kde bude k dostání a potažmo tak pomůže snížit počet úmrtí na předávkování se opioidy v celé zemi,“ uvedl dnes komisař FDA, doktor Robert M. Califf. 

Od roku 1999 do roku 2018 zemřelo ve Spojených státech na předávkování opioidy 450 tisíc lidí. Další roky zaznamenalo středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) markantní nárůst, během jednoho roku až 80 procent.  

V souvislosti s pandemií covidu-19 The Commonwealth fund přišel před dvěma týdny s novými daty, která dokreslují situaci v USA. V roce 2020 až 2021 zemřelo na předávkování téměř 200 tisíc lidí, což je o 50 procent více než v letech před pandemii. Dále uvádějí, že hojně předepisovaný opioid fentanyl hraje roli až u 70 procent všech úmrtí. Na tento popud vláda Spojených států ve středu schválila novou strategii v boji proti vysoké úmrtnosti z tohoto důvodu. 

„Naloxon je nutným nástrojem v boji s úmrtími způsobenými předávkováním se opioidy,“ uvádí ředitelka Centra pro hodnocení a výzkum léčiv FDA, Patrizia Cvazzoni. Američané tak budou moci použít jako prostředek první volby při záchraně v bezvědomí právě tento sprej, resuscitování se tedy zařazuje až za něj. 

Zobrazeno 358 krát
Naposledy upraveno: út., 11. duben 2023 12:42
Pro psaní komentářů se přihlaste