čt., 2. listopad 2023 11:07

Prezident Petr Pavel poctil svou návštěvou Filozofickou fakultu Univerzity Palackého

prezident Petr Pavel při debatě se studenty prezident Petr Pavel při debatě se studenty Zdroj: Adam Borovička
V pondělí 30. října zahájil prezident Pavel dvoudenní návštěvu Olomouce besedou se studenty Univerzity Palackého v prostorách přednáškové auly Filozofické fakulty.

„Hlavy české země navštívily naši fakultu pouze třikrát. Tou první byla Marie Terezie,“ glosoval návštěvu pana prezidenta děkan Filozofické fakulty UP (Univerzity Palackého) Jan Stejskal v úvodu rozpravy. Podle jeho slov je dobře, že byla debata zpřístupněna především pro studenty fakulty, kteří tak měli možnost pokládat panu prezidentovi své dotazy.

foto3
V průběhu debaty prezident Pavel odpovídal na otázky vznesené z řad studentů především z oblasti politiky a světové bezpečnosti. Tématem bylo ale i dlouhodobé podfinancování filozofických fakult v České republice.

„Problém je v tom, že nám chybí systém srovnávání kvality výuky v oblasti vysokoškolského vzdělávání. Nesmíme preferovat jeden proud vědění před druhým. Sociální vědy by rozhodně neměly být popelkou studií. Zvláště dnes, kdy vidíme, že právě sociální vědy přispívají svou analýzou k řešením současných problémů,“ komentoval pan prezident. Zdůraznil, že je třeba vyvíjet tlak na stát a politiky, aby se celá situace nedostatku financí začala řešit co nejrychleji.

Samotní studenti pak hodnotili návštěvu prezidenta Pavla kladně. „Pro mě jako studenta politologie to bylo zaručeně zpestření studia. Zároveň je to skvělá možnost mluvit o tématech politiky s člověkem, který se pohybuje ve vrcholné politické praxi,“ říkal student politologie David Cestr.

Zobrazeno 449 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. listopad 2023 16:04
Pro psaní komentářů se přihlaste