st., 28. prosinec 2011 15:25

Příběh kamene v Olomouci

Olomoucké Vlastivědné muzeum chystá unikátní expozici s názvem Příběh kamene, a to v nově zrekonstruovaných prostorách původní jezuitské univerzity v Univerzitní ulici.

V těchto sálech budou v druhé polovině roku 2012 k vidění do této doby nikdy nevystavené exponáty. Mezi nimi například pravěké nástroje, kamenné erby, zbytky domů či chodeb a židovské náhrobky, které se dřív v Olomouci používaly při stavbě hradeb a kostelů.

Podle vedoucího historického ústavu Vlastivědného muzea Filipa Hradila budou návštěvníkům lapidária představeny výtvory všech uměleckých slohů, které se kdy v Olomouci objevily.

Mimo kamenných předmětů bude vystavená i více než dva tisíce let stará kupecká loď, kterou  objevil  v mohelnické pískovně v 90. letech tehdejší ředitele Vlastivědného muzea Jaroslav Peška. Loď je jedinečná tím, že je vydlabána pouze z jednoho kusu dubového kmene. Podle archeologa Lukáše Hlubka se jedná o evropský unikát.

zdroj:
http://olomouc.idnes.cz/olomouc-uvidi-2-000-let-starou-lod-i-mozne-zbytky-zidovskeho-mesta-p8y-/olomouc-zpravy.aspx?c=A111227_1706496_olomouc-zpravy_stk
foto:http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?wp=GC1YN4P

Zobrazeno 2384 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste