po., 19. březen 2018 20:04

Putin zvítězil v ruských volbách

Vladimir Putin Vladimir Putin Zdroj: Zdroj: Wikimedia Commons
Rusko - Dosavadný ruský prezident Vladimir Putin obhájil svoji pozici v nedělních prezidentských volbách s rekordním počtem 76,6 % hlasů. Hlasovalo pro něj přes 55 milionu voličů, čímž vzniká Putinův nový rekord. Před šesti lety zvítězil se 63,6 % všech hlasů. Na druhém místě se potom umístil Pavel Grudinin s 11,8 % hlasů kandidující za komunisty, na třetím pak nacionalista Vladimir Žirinovskij s 5,7 %.

Putin vystoupil hned večer po volbách na Manéžním náměstí, kde jej přivítalo 35 tisíc lidí. Staronový prezident jim poděkoval za podporu a velký výsledek. Ve svém proslovu vyzýval k jednotě. Právě jednota je podle něj cestou k posunu kupředu. Pochválil se také, že i když pracoval posledních pár let ve složitých podmínkách, tak i nadále vidí "důvěru a naději, že budou pokračovat a dosáhnou ještě lepších výsledků." Nechal se též slyšet, že v příštích volbách už kandidovat nehodlá. Jednak mu to neumožňuje ústava, jednak nečeká, že ve svém věku bude ještě schopen vykonávat další funkční období.

Ruské volby už delší čas provází stín Alexeje Navalnyho, opozičního lídra, který byl jediný Putinův skutečný soupeř. Navalnyj však byl z prezidentských voleb diskvalifikován volební komisí už v prosinci. Důvodem jeho vyloučení měla být krádež v lesnickém podniku, za kterou byl odsouzen k pěti letům vězení. Sám Navalnyj celý proces označil za zmanipulovaný a účelový. Odvolal se proti rozsudku k Nejvyššímu soudu. Ten však jeho stížnosti zamítl. Navalnyj se proto nechal slyšet, že celé volby jsou jen fraškou, protože mezi kandidáty je akorát sám Putin a jím vybraní protikandidáti, kteří jej nemohou ohrozit.

Zobrazeno 2194 krát
Naposledy upraveno: čt., 22. březen 2018 18:06
Pro psaní komentářů se přihlaste