út., 8. listopad 2022 21:59

Říjen završil sezónu hradů a zámků. S návštěvníky se rozloučil také hrad Buchlov, nyní se obleče do zimního kabátku

Hrad Buchlov Hrad Buchlov Zdroj: Roman Hanák
Posledním říjnovým víkendem skončila sezóna většiny památkových objektů v České republice. Své brány na zimu pro veřejnost uzavřel i slovácký hrad Buchlov, v nadcházejících dnech podstoupí dlouhý proces zazimování. I přes pokles návštěvníků je uplynulá sezóna 2022 hodnocena jako úspěšná.

Během roku 2022 uvítal hrad Buchlov bezmála 45 tisíc návštěvníků. To je počet nepatrně menší než v sezóně předešlé, s ohledem na v tomto roce probíhající rekonstrukci části hradních prostor byl ale podle vedoucí návštěvního provozu Marcely Joškové lehký úbytek příchozích předpokládatelný. Po dvou letech zasažených covidovou pandemií a s ní spojenými opatřeními se letošní sezóna odehrála bez jakýchkoli omezení, ve srovnání s předcovidovými léty byla však návštěvnost, stejně jako v předešlých dvou letech, přibližně o třetinu nižší. „Každá sezóna, ve které se hrad finančně zaopatří, je vnímána pozitivně. O to více pak, když proběhne v klidu, bez žádného většího konfliktu. A v těchto ohledech sezóna roku 2022 obstála, můžeme ji tedy hodnotit veskrze kladně,“ shrnuje loučící se sezónu vedoucí návštěvního provozu a doufá, že covidem ještě stále utlumený zájem veřejnosti o památky brzy opět vzroste. 

V průběhu měsíce listopadu bude hrad připravován na zimu. Společně s generálním úklidem se uskuteční také stěhování. Vzhledem k nízkým teplotám uvnitř hradu, které přes zimu sahají až k -8 °C, je nezbytné přemístit značnou část mobiliáře do temperovaných prostor, tedy do prostor, jejichž teplota je po celou zimu udržována nad 0 °C. Ještě před začátkem prosince bude pak hrad nadobro uzamčen a pod dohledem zdejšího kastelána, Rostislava Joška, bude vyčkávat příchodu jara. Na svá původní místa se všechny exponáty vrátí během měsíce března. První návštěvníci si je budou moci prohlédnout 1. dubna 2023, kdy je plánováno oficiální zahájení nové sezóny. 

Hrad Buchlov byl založený už v první polovině 13. století, což z něj dělá jeden z nejstarších hradů na Moravě. Patří k významným stavebním památkám České republiky, a to především díky své architektonické podobě. Na jednom místě se zde totiž potkávají prvky románského, gotického, renesančního i barokního slohu. Pro svou osobitost je hrad Buchlov poměrně populární také mezi filmaři, jeho kouzlo mohou lidé obdivovat například v pohádkách O statečném kováři či Zázračný nos anebo v historickém dramatu Bathory, jež vypráví děs budící příběh mocné uherské hraběnky Alžběty Báthoryové, proslulé též pod označením Čachtická paní. 

Zobrazeno 856 krát
Naposledy upraveno: út., 8. listopad 2022 23:15
Pro psaní komentářů se přihlaste