po., 11. listopad 2019 19:53

Rozhodnuto, pod městem Bílina se vyrazí tunel.

Doprava ve městě Doprava ve městě Zdroj: teplicky.denik.cz
Bílina - Západočeské uhelné město zažívá dopravní kolaps téměř každý den, kdy jejím centrem projede zhruba 20 tisíc vozidel. Město totiž leží na důležité dopravní tepně spojující pět statutárních měst Ústeckého kraje.

Problém nastává hlavně v ranní špičce, kdy lidé cestují do práce nebo odvážejí děti do škol. Na delší zdržení se řidiči musí připravit i odpoledne, kdy fronty aut sahají daleko za hranice města. Bílině nyní svítá na lepší zítřky, počítá se totiž se stavbou tunelu. Shodlo se na tom zastupitelstvo i ŘSD.

Stavba tunelu schválili

Už v historii se řešilo, jak ulevit městu od husté dopravy. Jedním z návrhů byla stavba obchvatu města. Později se došlo k tomu, že tyto varianty nejsou zcela reálné. Město je totiž z jedné strany obklopeno povrchovým dolem Bílina a na druhé straně nevyhovujícím terénem.

Od června do září letošního roku probíhaly ve městě geotechnické práce. Ty jsou součástí studie ŘSD, která má zjistit stav podloží pro možnou stavbu tunelu.

Nyní se zdá, že je problém vyřešen, ŘSD v září předběžně schválilo vyražení tunelu pod centrem Bíliny. Na kolik korun jeho stavba přijde však nikdo neví. Odpověď na tuto otázku přinesou až kompletní výsledky studie. Ty budou k dispozici začátkem roku 2020.

Doprava by měla být svedena pod zem u vlakové stanice a následně by vyústila za lázeňským areálem Kyselka. Pokud bude vše probíhat hladce, přepokládá se, že by se se stavbou tunelu mohlo začít v roce 2025. „Pro nás je tato stavba zcela prioritní. Současný stav ve městě je neudržitelný. Denně nám městem projede 20 tisíc aut, převážně tranzitních,“ uvedla starostka města Zuzana Schwarz Bařtipánová.

Zobrazeno 1117 krát
Naposledy upraveno: pá., 22. listopad 2019 08:49
Pro psaní komentářů se přihlaste