ne., 30. říjen 2016 21:36

Slavný ruský balet v České republice představí Romea a Julii

Ladnost ruských baletek je ve světě vyhlášená. Ladnost ruských baletek je ve světě vyhlášená. Zdroj: Creative commons
Praha/Brno/Ostrava - Nejslavnější baletní představení Sergeje Prokofjeva Romea a Julii představí českým milovníkům klasické hudby a tance populární Royal Russian Balet. Živou hudbou bude ruský soubor doprovázet Český národní symfonický orchestr. Událost pro oči i uši si budou moci užít diváci v Praze, Brně a Ostravě v polovině prosince

Royal Russian Ballet je jeden z nejprestižnějších baletů na světě a dbá na odkaz klasické ruské baletní školy. Ve svém repertoáru má choreografie těch nejznámějších ruských a světových umělců. Ve sboru je velký důraz kladen na výtečné taneční výkony všech členů, což dělá z Royal Russian Balet špičku v oboru. Zakladatel, umělecký ředitel, producent souboru a zároveň velmi úspěšný tanečník a choreograf, Anatolij Kazatskij, k tomu říká: "Chceme dělat čest ruské baletní škole a to něco stojí. Všichni tanečníci z Royal Russian Ballet jsou si toho vědomi a opravdu tvrdě na sobě pracují."

Romeo a Julie je balet o třech dějstvích. Vznikl na základě motivu snad nejznámějšího milostného příběhu na světě, ze stejnojmenné tragédie Williama Shakespeara. O jeho vznik se zasloužil jeden z největších ruských skladatelů 20. století - Sergej Prokofjev, jehož hudební pojetí patří k vrcholům baletní tvorby. K jeho nejslavnějším skladbám bezpochyby patří Tanec rytířů, který je součástí tohoto baletu. Royal Russian Ballet tančí toto dílo s nesmírnou razancí ve všech dramatických scénách a zároveň s něhou milenců, kterým zbývá tak málo času pro jejich lásku.

Sergej Prokofjev měl svého času s vytvořením baletu Romeo a Julie velké problémy. Původní verzi psal pro leningradské Kirovovo divadlo, to ale od projektu upustilo. Záštitu nad dílem převzalo Velké divadlo v Moskvě za podmínky, že Prokofjev přepíše konec baletu na šťastný, ale i Velké divadlo od představení odstoupilo. Světová premiéra se nakonec uskutečnila 30. prosince 1938 v Brně za velkého přispění českého světově uznávaného choreografa Iva Váni Psoty, který sám tančil titulní postavu Romea. Po provedených změnách se konečně v roce 1940 balet vrátil zpět do Kirova divadla.

V Praze soubor vystoupí 13. a 14. prosince, další den představí své umění v Brně a jeho poslední zastávkou v České republice bude Ostrava, kde vystoupí 16. prosince. Vstupenky je možno zakoupit v předprodeji na ticketportal v cenovém rozmezí od 490 do 2290 korun. K dispozici je také limitovaný VIP balíček, který obsahuje například občerstvení během představení nebo samostatnou šatnu.

Zobrazeno 3458 krát
Naposledy upraveno: út., 1. listopad 2016 20:28
Pro psaní komentářů se přihlaste