pá., 6. březen 2020 17:29

Sokolovně na teplické Letné může hrozit zřícení

Sokolovna Na Letné Sokolovna Na Letné Zdroj: fotografie autora
Teplice – Tělocvična na Letné slouží svým účelům více než sto let. Nyní se zdá, že by objekt mohl mít v budoucnu problémy se statikou.

 Už při prvním pohledu na objekt je jasné, že rekonstrukce je více než nutná. Skrze staré šindele do budovy zatéká, omítka se sype a okna netěsní. Ke stavu budovy se na zasedání města vyjádřil i primátor Hynek Hanza. „Ve městě je několik chátrajících budov a my nemůžeme zachránit všechny. Sokolovna navíc nepatří mezi chráněné památky a není ani v majetku města," vysvětluje. 

Tělocvičné jednotě Sokol Teplice na opravy chybí peníze. Proto žádné větší rekonstrukce neplánuje ani v příštím roce. „Provádíme postupné opravy v rámci našich finančních možností,“ uvedl starosta TJ Sokol Miroslav Hozák. Budova by potřebovala kompletní rekonstrukci. Ve špatném stavu se nenachází totiž pouze její zevnějšek. Renovovat je potřeba hlavně prostory sociálního zařízení, šaten a také prostory tělocvičny, kde voda prosakuje stropem. Pokud bude do tělocvičny dále zatékat je možné, že naruší statiku zdí.

Historickou budovu tělocvičny nechal ve městě postavit německý spolek Turnverein v roce 1909. Po válce a vyhnání německého obyvatelstva budova připadla Sokolu Teplice. Po převratu v roce 1948 museli sokolové budovu opustit. Své stopy tak na budově zanechal i minulý režim.

Zobrazeno 1547 krát
Naposledy upraveno: so., 7. březen 2020 19:03
Pro psaní komentářů se přihlaste