po., 27. únor 2023 15:29

Soud registroval téměř tisíc stížností na volby prezidenta republiky

Zvolení Petra Pavla prezidentem je zákonné a legitimní rozhodnutí voličů. Zvolení Petra Pavla prezidentem je zákonné a legitimní rozhodnutí voličů. Zdroj: OpenAI
Nejvyšší správní soud skrze tiskovou zprávu informoval, že dokončil projednávání veškerých návrhů a stížností, týkající se prezidentských voleb. Soud se zabýval bezmála tisíci podněty. Převážnou část z nich tvořilo napadení volebních výsledků.

Podle mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylvy Dostálové, byly volebním senátem projednány všechny návrhy podané v souvislosti s prezidentskými volbami. Z tiskové zprávy vyplývá, že jich soud registroval skoro jeden tisíc. Z celkového počtu jich bylo v zákonné lhůtě podáno přibližně čtyři sta. Téměř sto podnětů obdržel NSS po jejím vypršení. Zbylých pět set návrhů soud registroval ještě před jejím počátkem a odmítl se návrhy zabývat pro předběžnost.

V úterý soud rozhodoval o posledních ze stížností. Ty se týkaly například obavy z manipulace s celkovými výsledky voleb, nebo napadaly výsledky v jednotlivých volebních okrscích. Například v okrsku Prahy 8 došlo podle navrhovatele k záměně všech odevzdaných hlasů Petra Pavla s hlasy pro Andreje Babiše. Nesrovnalostí v dílčích volebních výsledcích si ale navrhovatelé všímali i v jiných částech republiky. V případě těchto návrhů si volební senát zpětně vyžádal dokumentaci výsledků voleb u napadených okrsků a výsledky znovu přepočítal. Český statistický úřad a Státní volební komise následně nové výsledky znovu oficiálně vyhlásily.

Změny v odevzdaných hlasech, které Nejvyšší správní soud dohledal však celkový výsledek voleb nezvrátily. „Procentuální zisky obou kandidátů se prakticky nezměnily, volební senát však alespoň přispěl ke zpřesnění výsledků voleb a napravil chyby při sčítání hlasů. Chyby byly jen drobné, neúmyslné, což je při tak rozsáhlém sčítání hlasů tolika lidmi v podstatě výborná zpráva. Zvolení Petra Pavla prezidentem republiky jsme tedy potvrdili jako zákonné a legitimní rozhodnutí voličů,“ komentoval zjištění předseda volebního senátu Tomáš Langášek.

Zobrazeno 342 krát
Naposledy upraveno: po., 27. únor 2023 21:34
Pro psaní komentářů se přihlaste