po., 22. listopad 2021 06:54

Strhující podívaná v Climate Pledge Aréně přinesla 11 gólů

Climate Pledge Arena Climate Pledge Arena Zdroj: climatepledgearena.com
Letošní nováček v NHL ze Seattlu se představil doma fanouškům již pošesté. Tentokrát byli jeho soupeřem Anaheim Ducks. V tomto divizním souboji se nakonec po přestřelce mohli z vítězství radovat Kačeři.

Seattle - Po první třetině ještě nic nenasvědčovalo tomu, že v utkání budou gólové hody. Prosadil se totiž jediný hráč. Domácí obránce nešťastně odpálil puk do protivníka Masona McTavishe, který se tak trefil v prvním zápase po návratu do sestavy.

Druhá perioda už přinesla daleko více akce. Vše začal domácí Jeremy Lauzon, který ostrým střetem vyprovokoval bitku. Poté už začaly padat také branky. Na 2:0 pro Anaheim zvyšoval Troy Terry. Ten je zatím kometou letošního ročníku. Minimálně jeden kanadský bod nasbíral v posledních 13 utkáních a v celkové tabulce bodování se nachází na čtvrtém místě. Od tohoto stavu se týmy ve střílení gólů střídaly. Seattle pokaždé snížil na rozdíl jediné branky. Anaheim následně odskočil opět do dvou gólového náskoku. Za domácí se v druhé třetině prosadil Jaden Schwartz a Jared McCann. Za hosty se trefili Joshua Mahura a Kevin Shattenkirk. Lauzon si po odpykání trestu připsal další rvačku a diváci byli ve varu, a to i přesto, že Seattle prohrával 4:2.

I v poslední dvacetiminutovce se pokračovalo v nastoleném trendu padání gólů. Domácí nejprve snížili zásluhou Jordana Eberleho. Hosté ale opět odpověděli díky tečované střele obránce Hampuse Lindholma. Krakeni se zmohli ještě na jednu branku. Podruhé v zápase se přesně trefil McCann. Kačeři si své jednobrankové vedení pohlídali a v závěru přidali ještě dva góly do prázdné brány. Po konci utkání tedy na světelné tabuli svítil výsledek 4:7. „Dnešní utkání nebylo jednoduché, proto jsem rád, že jsme ho zvládli. V posledních zápasech vyhráváme mnoha různými způsoby a to je opravdu důležité," komentoval utkání hostující trenér Dallas Eakins. Jeho protějšek byl zklamaný z přístupu hráčů zejména v první polovině zápasu. "Prvních 30 minut jsme nevyhráli příliš osobních soubojů. Poté je velmi těžké se dostat zpátky do zápasu, když takto zostáváte," klesl hlasem trenér Dave Hakstol.

Climate Pledge Arena
Seattle Kraken hraje své domácí zápasy v Climate Pledge Arena, což v překladu znamená Klimatický závazek. Tato hala je maximálně ekologická a v tomto odvětví nemá obdoby. V aréně nemá být žádná uhlíková stopa. To znamená že nedojde k spotřebě fosilních paliv a vše bude využívat pouze solární energii. Dokonce i rolba na úpravu ledové plochy bude na elektrický pohon. Jako první hala v NHL se také zavázala k záměru odstranit plasty na jedno použití. K úplné realizaci této myšlenky by mělo dojít v roce 2024.

Využívá se také dešťová voda. Sbírá ji speciální systém ze střechy stadionu do cisterny. Voda se používá na samotnou ledovou plochu, ale i na ultra účinné sprchy. Po celé aréně se nachází také plnící stanice na lahve s vodou pro diváky a bezvodé pisoáry. Vzdělávání spotřebitelů, jednoduchá infografika a třídění na místě umožňuje dosáhnout vysoké úrovně recyklace. Všechen odpad se kompostuje a recykluje přímo v aréně.

Hala vznikla přestavbou staré Key Areny, která byla postavena v roce 1962. Renovace zachovala původní exteriér a střechu, která byla v roce 2017 prohlášena za památku Seattlu. Slavnostní otevření arény proběhlo 22.10. 2021. Již o dva dny později zde sehrál Seattle svůj první domácí zápas proti Vancouveru, který pro ně ale skončil porážkou 2:4.

Zobrazeno 422 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. prosinec 2021 11:45
Pro psaní komentářů se přihlaste