čt., 9. prosinec 2021 21:02

Tajemství Frýdku-Místku odhaleno. Věž ukrývala časové tubusy.

Část odhaleného obsahu z časových tubusů Část odhaleného obsahu z časových tubusů Zdroj: Deník/Tomáš Ptáčník
V úterý 7. prosince děkan Daniel Vícha a primátor města Petr Korč odhalili tajemství, které ukrývala věž kostela sv. Jana a Pavla ve Frýdku-Místku. Nalezeny byly dva časové tubusy staré 107 let a v nich spousta překvapení, která nám tam předci zanechali.

Frýdek-Místek - Kostel sv Jana a Pavla je největším chrámem v Místku. V úterý 7. prosince se před nim sešli místní, zástupci města, farnosti a médií a všichni s napětím vyčkávali jaké tajemtsví jim věž odkryje. Pracovníci odborné firmy opatrně snesli makovici věževe které se ukrývaly dva tubusy. V kovových tubusech se našlo velké množství dobových materiálů ve výborném stavu.

Nalezeny byly dobové textové materiá.y, bankovky, mince, pohlednice a fotografie. Velmi cenným nálezem byl také balíček s ostatky svatého klementina. Ty Materiály, kterými předci chtěli předat co nejvíce informací o jejich době, byly pečlivě vybrané a připravené. Dokumenty vydaly svědectví o atmosféře ve městě na začátku 1. světové války.

Magistrát města vyhlásil soutěž s názvem ,,Co vzkážeme budoucím generacím?", do které se přihlásily skoro všechny městské školy. Porota poté vybere nejlepší vzkaz, který bude spolu s dalšími dokumenty uložen v opravené kostelní věži.

Farnost má v plánu snesenou makovici věže a kříž vystavit. Lidé se na ně budou moct do kostela sv. Jana a Pavla přijít podívat v neděli 12. prosince od 14 do 18 hodin.

 

Zobrazeno 636 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. prosinec 2021 22:15
Pro psaní komentářů se přihlaste