po., 22. duben 2024 15:05

Temný Génius opět v Praze: Tim Burton po deseti letech opět otevírá brány svého imaginárního světa v ČR

Takto si umělá inteligence představuje styl Tima Burtona Takto si umělá inteligence představuje styl Tima Burtona Zdroj: Deep Dream Generator, AI
Tim Burton, mistrovský tvůrce temného světa, přichází do Prahy s ohromnou výstavou svých děl. Návštěvníci budou moci prozkoumat více než padesátiletou uměleckou cestu tohoto výjimečného umělce, od jeho ikonických filmů jako Beetlejuice a Střihoruký Edward až po nejnovější projekty jako Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti a Wednesday. Výstava, která se koná od 1.5. 2024 v Obecním domě v Praze, představí přes 530 děl, včetně storyboardů, skic, scénografií a fotografií.

Více než padesátiletou uměleckou dráhu Tima Burtona, výtvarného vypravěče známého pro své temně laděné příběhy, přibližuje nová celosvětová výstava. Jeho práce je vždy odlehčena charakteristickou nadsázkou a humorem. Po deseti letech se výstava vrací do Prahy s novým materiálem z posledních projektů. 

Výstava představí více než 530 děl, včetně storyboardů, skic, scénografií, loutek, fotografií a dalšího materiálu. Tato díla zahrnují ikonické filmové klasiky jako Beetlejuice, Batman, Střihoruký Edward a Ukradené vánoce, stejně jako současná díla, například Dumbo a Sirotčinec slečny Peregrinové pro podivné děti. Výstavu pořádá nezávislá kurátorka Jenny He ve spolupráci s Tim Burton Productions a Art Movement. 
Na programu výstavy se můžete těšit na komponované pořady, přednášky, projekce a diskuse, které vás provedou fascinujícími tématy, a to včetně:

• Gotického hororu, italské scény a jejich vlivu na dílo Tima Burtona,
• Britského filmového hororu a jeho dopadu na tvorbu Tima Burtona,
• Historie animovaného hororu ve světovém filmu,
• Speciální přednáška o Timu Burtonovi a atmosféře Kafkovy Prahy,
• Představení japonských monstrózních příšer,
• Explorace fantasmagorie, karnevalu a grotesky v Burtonově tvorbě,
• Diskuze o vztahu humoru a hrůzy a počátcích kinematografie.

Zážitek z výstavy tak bude obohacen nejen samotnými uměleckými díly, ale i interaktivními a zajímavými akcemi, které k nim náleží. Martin Jiroušek jako moderátor návštěvníky provede těmito fascinujícími tématy a přiblíží jejich spojení s tvorbou Tima Burtona.

Výstava, která proběhne od 1. května do 30. září v Obecním domě v Praze, navazuje na úspěšné celosvětové turné. To potěšilo návštěvníky nejlepších světových muzeí a galerií, včetně Muzea Maxe Ernsta v Bruhlu, Galerie umění Mori v Tokiu, Muzea Franze Mayera v Mexiku a Muzea designu v Soulu.

Tim Burton je známý americký filmový režisér, producent, scenárista a umělec, jehož dílo reflektuje jeho jedinečnou osobnost plnou kreativity, surrealismu a temnoty. Jeho význam spočívá v schopnosti přenášet bizarní a fantastické příběhy do filmové podoby, což připomíná výlety do surreálních světů, kde se absurdita míchá s poetikou. Burton byl již od mládí přitahován fantasy a hororovými motivy, které se staly základem jeho tvorby. Jeho filmy jsou proslulé monstrózními postavami, temnými prostředími a nadpřirozenými jevy, odrážejícími jeho fascinaci podivným a bizarním světem.

Jedním z klíčových témat Burtonova díla je pocit osamělosti a izolace, který se odráží v mnoha jeho filmech. Hlavní postavy často zobrazují jako outsiderové, kteří se snaží najít své místo ve světě plném podivných a neznámých entit. Pocit temnoty a osamělosti je však často prolínán Burtonovým jedinečným smyslem pro humor a absurditou, což dodává jeho dílům další rozměr. Mezi Burtonova nejslavnější díla patří kultovní filmy jako Beetlejuice (1988), černá komedie o manželském páru, kteří se stávají duchy ve svém domě, a Batman (1989), klasický superhrdinský film s temným a stylizovaným přístupem. Dalším významným dílem je Střihoruký Eward (1990), který sleduje osamělého umělého člověka s nožičkami místo rukou a jeho snahu najít své místo ve společnosti.

Vstupenky si již lze zakoupit v síti Ticketmaster.

Zobrazeno 118 krát
Naposledy upraveno: út., 23. duben 2024 20:09
Pro psaní komentářů se přihlaste