so., 6. srpen 2022 17:37

Tkalcovně demolice nehrozí. V areálu vzniknou byty

Lembergerova tkalcovna Lembergerova tkalcovna Zdroj: Marek Síbrt
Frýdek-Místek - Vedení města rozhodlo, že historické objekty textilního průmyslu jsou místní zančkou. Tkalcovna tedy zůstane dominantou a demolici se tak vyhne. Průmyslové areály, které dlouho nikdo nepoužíval, se opět otevřou lidem a poskytnou jim byty i služby.

Zanedbávané a málem zapomenuté průmyslové areály ve Frýdku-Místku budou opět otevřeny veřejnosti. Areály stále stojí díky memorandu, které uzavřelo město v roce 2016 s vlastníkem areálu, společností Slezan holding. Tento dokument zavazuje k tomu, že historické budovy budou zachovány a bude s nimi nakládáno šetrně.

Vlastník se zatím řídí těmito pravidly a odráží se to také v akutálně prováděných pracích v areálu na Hálkově ulici ve Frýdku-Místku. Historická budova z roku 1893 s názvem Lembergerovy tkalcovny zůstane nedotčena. Nový investor ji využije pro byty a služby.

„Nechceme zde těžkou průmyslovou výrobu, kamiony ani obří nákupní centra a betonová monstra. Osobně jsem před lety vystupoval proti výstavbě Kauflandu v městské památkové zóně. Nákupní centra do organické struktury města nepatří. Záleží nám na tom, aby se tato místa opět stala organickou součástí města,“ uvedl frýdeckomístecký primátor Petr Korč.

Město tak změnilo územní plán, který prvně umožňoval pouze průmyslovou výrobu. Nyní díky tomu na tomto místě budou moci vzniknout byty, prostory pro služby, drobný obchod a výroba. „Místo by se mělo přirozeně včlenit do života města. Zájemců o odkup 45 tisíc metrů čtverečních velké plochy je několik a nový vlastník bude znám zřejmě do konce roku,“ upřesnil Korč.

Po Frýdky-Místku se už nějaký čas šíří informace, že bude po celém měste docházet k demolicím především historických objektů a to se občanům nelíbí. Vedení města na negativní ohlasy hned reagovalo a potvrdilo, že jde pouze o fámu.

„Historické budovy chceme opečovávat, protože je nám zřejmá jejich velká historická hodnota. Trváme na jejich opatrování do budoucna i pro příští generace. Našim předkům byly tyto továrny denním chlebem a my jsme pyšní na textilní historii města. Je to trvalá značka Frýdku-Místku,“ zdůraznil náměstek primátora pro finance a investice Jiří Kajzar.

Zobrazeno 946 krát
Naposledy upraveno: po., 8. srpen 2022 11:43
Pro psaní komentářů se přihlaste