so., 9. prosinec 2017 13:53

Trump uznal Jeruzalém za hlavní město Izraele

Prezident USA Donald Trump Prezident USA Donald Trump Zdroj: Zdroj:commons.wikimedia.org
USA - Americký prezident Donald Trump učinil rozhodnutí za celé Spojené státy. Ve středu oficiálně oznámil, že uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele a nařídil ministerstvu zahraničí, aby zahájilo přípravu k přesunu americké ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. Toto razantní rozhodnutí doposud žádný stát kromě USA neučinil.

Zbytek států uznával nárok na město Izraelcům i Palestincům a chtěly, aby se spor vyřešil na základě vzájemného jednání. Trump ovšem prohlásil, že Izrael má právo určit si své hlavní město a že jeho předchůdci zřejmě neměli dostatek odvahy něco takového vyslovit. „Určitě s tímto mým prohlášením mnozí nebudou souhlasit, ale věřím, že nakonec tento nesoulad překonáme a dospějeme k většímu porozumění a spolupráci," poznamenal Trump v Bílém domě.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu toto rozhodnutí uvítal a označil ho za „historické.“ Dále vybídl ostatní státy světa, aby následovaly USA a přesunuly své ambasády do Jeruzaléma. Naopak Palestinci se bouří. Označili Trumpovo oznámení za „otevření brány pekla.“ Rozhodnutí dále odsoudily státy jako Turecko, Egypt, Írán, Francie a Velká Británie. Generální tajemník OSN Antonio Guterres prohlásil, že takto jednostranné rozhodnutí ohrozí mírový proces v Izraeli. Zástupce radikálního hnutí Hamás vyzval k ukončení ekonomických a politických styků s americkými ambasádami.

Poradkyně pro Blízký východ opouští Bílý dům

Poradkyně amerického prezidenta Dina Powellová odešla dva dny po Trumpově prohlášení o Jeruzalému. Americká média o rezignaci informovala v pátek. Uvedla, že odchází v dobrém a nadále bude působit jako poradkyně, jen nebude zaměstnankyní Bílého domu. Powellová je odbornice na Blízký východ. Za vlády George Bushe byla mluvčí ministerstva zahraničí.

Zobrazeno 2020 krát
Naposledy upraveno: po., 11. prosinec 2017 11:10
Pro psaní komentářů se přihlaste