út., 27. prosinec 2022 16:33

Urbi et orbi. Ve svém projevu papež vyzval k ukončení války na Ukrajině i jinde ve světě

Papež František Papež František Zdroj: Ashwin Vaswani, Unsplash
Vatikán - Ve svém projevu Městu a světu Papež vyzval k utišení zbraní ve všech koutech světa. ,,Dnešní doba trpí hladomorem míru” řekl. V poselství také vyzval lidi, aby se oprostili od břemen moci, pýchy, bohatství a pokrytectví

Papež František pronesl 25.12. své tradiční poselství Urbi et orbi, přeloženo jako Městu a světu. Urbi et orbi je z baziliky svatého Petra slyšet pravidelně dvakrát ročně, 25. prosince a na Velikonoce, mimořádně při inauguraci papeže a jiných významných událostech.

V letošním poselství Papež vyzval již po několikáté zejména k ukončení války na Ukrajině, kterou označil za nesmyslnou a poprosil o osvícení všech, kteří mají možnost umlčet zbraně. Vzpomenul i na další ozbrojené konflikty například v Jemenu, Sýrii nebo na utrpení, které zažívají lidé a zejména ženy v Afghanistánu a Íránu pod nadvládou autoritářských režimů. Papež František v proslovu označil dnešní dobu jako trpící hladomorem míru. Cestu k míru a pokoji ukázal směrem zbavení se břemen moci, peněz, pýchy a pokrytectví. V závěru zdůraznil problém dnešní lhostejnosti a časté odmítání těch, kteří potřebují pomoc, vysídlení uprchlíci, sirotci nebo lidé na okraji společnosti.

Poselství Městu a světu zakončil Papež prosbou o následování Ježíše Krista a požehnáním šťastných Vánoc.

Zobrazeno 611 krát
Naposledy upraveno: čt., 29. prosinec 2022 12:05
Pro psaní komentářů se přihlaste