út., 22. březen 2016 15:03

V České republice platí první stupeň ohrožení terorismem

V České republice platí od úterního večera první stupeň ohrožení terorismem. Po ranních teroristických útocích v Bruselu z 22. března to na tiskové konferenci oznámil premier Bohuslav Sobotka. Česká vláda se rozhodla posílit bezpečnostní složky v ČR, nasadí několik stovek policistů navíc, povoláno bude i 550 vojáků. Podle ministra vnitra Chovance se jedná o prevenci, Česko nemá informace o hrozícím útoku.

V Bruselu dnes ráno došlo ke dvěma explozím na letišti Zaventem, poté výbuchy přerušily provoz metra v centru města poblíž institucí EU. Při útocích zahynulo 34 lidí, dalších 230 je zraněno, několik je ve vážném stavu. Výbuchům měla předcházet střelba a výkřiky v arabštině. V odpoledních hodinách se k útokům přihlásilo hnutí Islámský stát, konkrétně islámský terorista Abdeslam podezřelý z listopadových útoků v Paříži, při nichž bylo zabito 130 lidí.

"Celý život města byl paralyzován, nefungovala doprava, metro nyní funguje pouze v omezeném provozu. Davy v ulicích zapalují svíčky a vzpomínají na oběti," řekl zástupce českého velvyslance v Bruselu Martin Čech ve vysílání ČT 24.

Belgie stupeň ohrožení terorismem zvýšila na nejvyšší a vyhlásila třídenní státní smutek za oběti útoků.

zdroj: Mimořádné vysílání ČT 24, tisková konference České vlády

Zobrazeno 1737 krát
Naposledy upraveno: út., 12. březen 2024 18:25
Pro psaní komentářů se přihlaste