pá., 7. únor 2020 14:50

V Česku se loni ubytovalo 22 milionů zahraničních turistů. Počty zahraničních návštěvníků dlouhodobě rostou

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: ČTK/Vít Šimánek
PRAHA – V tuzemských ubytovacích zařízeních se v roce 2019 ubytovalo rekordních 22 milionů zahraničních návštěvníků. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Počty zahraničních turistů v České republice rostou už sedmým rokem za sebou. Nejvíce turistů tradičně přichází ze sousedního Německa, Slovenska a Polska. Oblíbenost České republiky se zvyšuje také u Rusů a Američanů. Počet čínských návštěvníků klesl. Česká republika patří k zemím, do kterých přijíždí více zahraničních návštěvníků, než žije v zemi obyvatel.

 

 

Počty turistů se zvyšují ve všech krajích

Návštěvnost se zvýšila ve všech českých regionech kromě Vysočiny. Nejvíce navštěvovaným českým městem zůstává tradičně Praha, kterou loni navštívilo osm milionů turistů, naopak nejméně navštěvovaným regionem je Pardubický kraj se 480 tisíci turisty. Přestože počet turistů v Česku roste, snižuje se počet přenocování jak u vnitrostátních, tak zahraničních turistů. Asijští turisté mnohdy v ČR ani nepřenocují, neboť je pro ně Česko pouze jednou ze zastávek ve střední Evropě.
Němců, kteří tvoří největší skupinu zahraničních návštěvníků, se v Česku loni ubytovalo přes dva miliony. Na druhém místě se 750 tisíci ubytovanými jsou Slováci, třetí Poláci s 670 tisíci ubytovanými.

Asijských turistů ubývá, vliv na turistický sektor to nemá
Počet čínských turistů klesá. Jde zřejmě o pokles způsobený zpomalováním čínské ekonomiky. Očekávat můžeme další pokles v souvislosti s dočasným zákazem přímých leteckých spojení do pevninské Číny kvůli koronaviru. Jihokorejských turistů také ubylo. Ti si Českou republiku oblíbili před deseti lety zejména díky populárnímu seriálu, který se natáčel v České republice. Podle ředitele agentury CzechTourism Jana Hergeta výkyvy jedné skupiny sektor nepoškodí. „Česká republika má dlouhodobě vyváženou strukturu zahraničních návštěvníků. Úbytek turistů z jedné země nezpůsobí kolaps,“ řekl. Dodal také, že agentura se snaží zatraktivnit i jiné části Česka, než je Praha nebo Český Krumlov.

Airbnb v Česku využívá deset procent ubytovaných
Téměř dva miliony turistů využily služeb Airbnb. Na tuto aplikaci, která umožňuje krátkodobě pronajímat byty, si stěžuje řada hoteliérů nejen v Praze. Vedení Prahy proto usiluje o regulaci těchto forem ubytování. Primátor Hřib pro Českou televizi dnes uvedl, že situaci řeší radní Hana Marvanová. V Praze se přes Airbnb pronajímá více než 15 tisíc bytů.

Turistů přibyde, ubytování bude zdražovat
Podle ředitele portálu Slevomat Ladislava Veselého čeká tuzemský cestovní ruch velkou poptávku i letos. „Vyprodané kapacity budou majitele ubytovacích zařízení nutit ke zvyšování cen. Ekonomika i mzdy rostou, chuť Čechů utrácet by neměla opadat,“ řekl.

Zobrazeno 1091 krát
Naposledy upraveno: ne., 9. únor 2020 22:11

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste