Desítky hektarů velká mělká plocha největšího rybníka Moravskoslezského kraje se stříbřila šupinami jak kaprů, tak také například štik, candátů, okounů a sumců. Hlavní atrakcí byl pak samotný výlov z loviště, kam jsou ryby postupně účelně soustřeďované. V kádích okolo loviště si příchozí mohli nanečisto vyzkoušet chytit ryby do podběráků.
Přímo na místě jste si mohli libovolnou rybu koupit, nechat zabít nebo také nechat vykuchat. Dlouhé fronty se stály především na vyhlášené okouní a sumčí hranolky bez kostí, smažené kapry či uzené rybí pochoutky. Z jiných stánků se linuly i vůně cukrové vaty, frgálů, trdelníků, marcipánu a perníků, sýrů, masných uzenin, rozmanitého smaženého jídla, domácích pomazánek a především oblíbených nápojů chladných období – svařeného vína, punče a medoviny. K celkově příjemné atmosféře přispívala žívá dechová hudba a zpěv místních muzikantů.
Rybníkářská tradice je v Jistebníku utužována již od pradávna, už vznik této dnešní obce je spojen s rybničním podnikáním, v 16. století byl místní farní kostel zasvěcen sv. Petru a Pavlu, patronům rybářského cechu a v současnosti se těšíme pravidelnému listopadovému výlovu rybníku.