po., 12. prosinec 2016 21:31

V mosteckém Chanově zmizel další „průhledný“ dům

Chanov se pomalu stává lepší lokalitou Chanov se pomalu stává lepší lokalitou Zdroj: Milan Malíček, Právo
Most – Tento víkend město dokončilo demolici dalšího panelového domu na sídlišti Chanov, letos již druhého. Provedla ji firma APB Plzeň, která panelové bloky rozřezala a rozstříhala. Demolice je tak dalším krokem města ke zlepšení situace v této lokalitě. Už dříve zde totiž došlo k opravám a zateplení zničených domů nebo třeba k vybudování nového fotbalového hřiště s umělým trávníkem.

Mostecké sídliště Chanov, sociálně vyloučená lokalita, řešilo problém vybydlených panelových domů dlouhodobě. Ty byly pro zdejší obyvatele nebezpečné. Hrozilo zde množství úrazů i kriminality. Městu také dělaly špatnou vizitku. Byly totiž první věcí, kterou viděli řidiči přijíždějící směrem od Teplic.

Stejný problém však mají i další města v Ústeckém kraji. „Staveb v havarijním stavu, které jsou nebezpečné pro okolí, je na severu Čech podstatně víc. Jsou předmětem hospodářské kriminality a často také spekulací i obchodu s chudobou. Stává se, že tyto objekty jsou skupovány spekulanty, kteří je posléze využívají jako ubytovny. Proto jsme vyjednali vznik dotačního programu pro města a obce, které tak získají příspěvek od státu na demolice těchto objektů,“ objasnil na e-mostecko.cz Martin Klika, radní Ústeckého kraje. Ministerstvo pro místní rozvoj celkem letos vydá na demolice zchátralých domů jednadvaceti městům a obcím sedmdesát miliónů korun. V Ústeckém kraji se rozdělí na sedm lokalit. 

Zobrazeno 3140 krát
Naposledy upraveno: po., 12. prosinec 2016 23:35
Pro psaní komentářů se přihlaste