pá., 15. listopad 2019 12:13

V Olomouci známé tváře žurnalistiky zhodnotily 30 let svobody médií

Účastníci debaty - moderátor Petr Bilík, Petr Orság, Světlana Witowská, Daniel Takáč a Adam Drda Účastníci debaty - moderátor Petr Bilík, Petr Orság, Světlana Witowská, Daniel Takáč a Adam Drda Zdroj: Stanislav Petřík
Olomouc - Ve čtvrtek 14. listopadu se v aule Pedagogické fakulty Univerzity Palackého konala debata s názvem 1989-2019: 30 let svobody médií. Zúčastnili se moderátoři České televize Světlana Witowská a Daniel Takáč, novinář a dokumentarista Adam Drda a vedoucí katedry žurnalistiky Filozofické fakulty UP Petr Orság. Moderování se ujal Petr Bilík, prorektor UP.

Světlana Witowská s Danielem Takáčem si připravili prezentaci pojednávající o změnách v oblasti médií. Diváci zhlédli archivní záběry z revolučních dní i pozdější rozhovory s vlivnými tehdejší doby, třeba s Miroslavem Sládkem, předsedou Republikánské strany Čech a Moravy, nebo s prezidentem Václavem Klausem.

Daniel Takáč upozornil na obrovský pokrok v oblasti techniky, která umožňuje zlepšit kvalitu televizního vysílání. Mluvil také o možnostech přenosu živého vysílání. „Dnes už to není jen o přenosových vozech, používáme i tzv. batohy, které umožňují vysílat z kteréhokoliv místa, kde je dostupný mobilní internet,” doplnil.

Diskutovalo se o aktuálních tématech

Diskutující se dotkli i vztahu politiky a médií. Všichni přítomní se shodli, že politici se musí více připravovat na rozhovory, aby obstáli vůči voličům. Někteří z nich dokonce vyjádření pro média odmítají a poté tvrdí, že jim nedávají dostatečný prostor.

Světlana Witowská také upozornila na nepravdivé zprávy, kterým lidé často bezmezně věří. Petr Orság zkritizoval současnou situaci v Mladé frontě DNES, kdy tento deník vlastní Andrej Babiš prostřednictvím svých svěřenských fondů a může tak docházet k ovlivňování obsahu novin. S tím souhlasil i dokumentarista Adam Drda.

„Dříve ty noviny měly hlavně vydělávat, dnes slouží zájmům jejich majitele, který je využívá k relativizaci jeho skandálů," doplnil.

Dostalo se i na dotazy diváků

V diskuzi zaznělo mnoho zajímých otázek týkajících se jak moderátorské profese, tak současné politické situace. Nejdůležitější dotaz se týkal objektivnosti České televize.

„Proč nedáváte prostor i politikům s jiným názorem?" optal se Libor Hrančík, načež se sálem ozvalo několik hrubých komentářů na jeho adresu.

„My jim dáváme prostor, ale když nejsou schopni pět minut odpovědět na jedinou otázku, tak je to pak těžké," odpověděl Takáč.

Studentku Kristinu Němcovou zajímalo, jestli Witowské nechybí moderování Interview ČT24. Ta s úsměvem odpověděla, že je teď v Událostech, komentářích a trochu jí to chybí.

Ti, na jejichž dotazy se nedostalo, se ještě chvíli zdrželi a na své otázky dostali po skončení debaty odpověď přímo od hostů.

Zobrazeno 1438 krát
Naposledy upraveno: po., 18. listopad 2019 16:20
Pro psaní komentářů se přihlaste