so., 25. listopad 2023 21:17

V supermarketu spadl strop

Fotografie prodejny z 8. 11. 2023 Fotografie prodejny z 8. 11. 2023 Zdroj: Dominik Baroš
Slavičín – Supermarket Albert se musel 12. listopadu dočasně uzavřít kvůli pádu jeho stropu. Působila na něj dešťová voda stékající dolů ze stavby nové prodejny Pepco. Škody se vyšplhaly na půl milionu korun.

 Na konci srpna tohoto roku nad objektem supermarketu začala výstavba nových prostorů určených pro evropský řetězec Pepco. „O tom, že stavbaři správně neutěsnili díry nad prodejnou, jsme se dozvěděli, až když do obchodu začalo stropem zatékat, a to už bylo pochopitelně pozdě,“ uvedla zástupkyně manažera Albertu Lenka Lysáčková. Díky nízkému počtu zářijových dešťů mohla být prodejna otevřená i v těchto podmínkách. Významný vzrůst srážek v druhé polovině října však způsobil velké škody. „Lidé přišli do obchodu a místo na zboží se dívali nahoru na strop. Z vrchu netekla jenom voda, padala na nás i sutina. Eventuelně, když na vás spadne mokrý podhled, tak vám to nic moc neudělá, ale když je to suť, tak vás to může i zabít. Měla jsem z toho špatný pocit,“ popisuje situaci zaměstnankyně obchodu. 

12. listopadu prostory obchodu pro veřejnost definitivně uzavřeli. Zástupkyně sdělila, že škody způsobené firmou MANAG, a. s., vedenou podnikatelem Romanem Machalou, který je zároveň vlastníkem pozemku objektu Albert, se pohybují kolem půl milionu korun. Vedení supermarketu označilo Machalu jako viníka za vzniklé škody. Ten se k situaci odmítl vyjádřit. Společnost Ahold Delhaize s ním již jednala o kompenzaci a oběma stranám se podařilo domluvit mimosoudně.

Po zhruba týdenních opravách je supermarket znovu otevřený. Prvních pár dní zde však nešla sehnat mouka, cukr a další zboží, které poškodila voda. Obchod dále podstupoval drobnější opravy i po otevření. „Pracovala jsem s jídlem a půl metru vedle mě opravář opravoval strop nade mnou. V ovoci a zelenině byly kusy stropu,“ vzpomíná pracovnice obchodu. Zaměstnancům Albertu budou zrušené směny vyplaceny v plné míře, avšak zaměstnavatel jim žádné další odškodnění za nebezpečí úrazu na pracovišti neslíbil. 

Veřejnost na spadlý strop a následné uzavření obchodu reaguje vesměs pasivně. „Nějaké jídlo jsem doma měl a to, co mi chybělo, jsem nakoupil u konkurence,“ říká zákazník Albertu, který ho navštěvuje téměř každodenně. Další klient se k situaci vyjadřuje takto: „Věděli jsme, že to není chyba supermarketu, ale firmy stavící nad Albertem.“ To také potvrzuje slova Lenky Lysáčkové, která odhaduje, že v očích zákazníků se jejich pohled na obchodní řetězec po tomto incidentu nezmění.

Zaměstnanci obchodu vidí v této události taky pozitivní přínos. Vysvětlují: „Táhli jsme za jeden provaz, protože jsme chtěli, aby to bylo všechno už zase v pořádku. Takto by to mělo být pořád, že si kolegové pomáhají, ne že si dělají naschvály. Pracovní kolektiv se zlepšil a snad to tak i dlouho vydrží...“

Ve Slavičíně se Albert otevřel veřejnosti 2. května 2012 jakožto druhý supermarket tohoto města. I přes prvotní skepsi ohledně provozu dvou supermarketů v šestitisícové obci se dodnes oba těší hojné návštěvnosti. 

Zobrazeno 269 krát
Naposledy upraveno: ne., 26. listopad 2023 16:00
Pro psaní komentářů se přihlaste