pá., 4. prosinec 2015 12:56

Silvestr přinese přeplněné útulky. Dobrovolní hasiči se rozhodli pomoct

Přerovsko/Prostějovsko - Hlavně v zimních měsících zjišťujeme, že pomoct potřebují nejen lidé, ale i němé tváře. Sbor dobrovolných hasičů obce Ivaň se tento rok rozhodl vykonat dobrý čin a pomoci opuštěným zvířatům.

"Sbírku pořádám třetím rokem. Vždy jsem posílala do útulku malý balíček. Teprve až tento rok mě ale napadlo zapojit do toho více lidí," říká Tereza Dvořáková, zakladatelka předvánoční sbírky pro psy a kočky. Spolu s rodinou a přáteli ze sboru dobrovolných hasičů se snaží získat finance a materiální pomoc pro zvířata. "Budeme posílat desinfekční prostředky, deky, hračky, misky a samozřejmě krmivo," vyjmenovává dary Dvořáková. Podpořit chce hlavně lokální zvířecí depozita a záchranná střediska. Pro letošní Vánoce vybrala psí útulek Voříšek v Čechách pod Kosířem.

Vedení stanice si pomoci velmi cení. "Staráme se o přibližně čtyřicet psů. Před Vánoci pozorujeme větší zájem o naše svěřence. Lidé chtějí mít přes svátky nějakého společníka," říká Leopold Dostál, vedoucí útulku Voříšek. "Po Vánocích se ale počet psů bez majitele výrazně zvyšuje. Nejvíc potřebujeme čisticí prostředky, sanitární techniku a psí granule," dodává.

Podání pomocné ruky lidem starajícím se o nechtěné či nalezené domácí mazlíčky je zvlášť důležité v čase adventním. Statistiky dlouhodobě ukazují, že největší přírůstek nových nájemníků zaznamenávají záchranné zvířecí stanice okolo Silvestra. Řada zvířat nesnese hluk spojený s oslavami konce roku a uteče v panice pryč. Velké procento psů je z domácností vyhozeno jako nechtěný dárek pro nezodpovědné děti nebo alergiky.

V případě zájmu o podporu zvířat v Čechách pod Kosířem je možné kontaktovat vedení stanice přes facebookovou stránku "Útulek Voříšek" nebo na webu www.vorisek.org.

Zobrazeno 2394 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:19
Matěj Vetešník

Student žurnalistiky UPOL.

Pro psaní komentářů se přihlaste