čt., 30. listopad 2023 13:48

Vánoční trhy v Bratislavě: Kdy a kde se konají? A kam se vypravit?

Vánoční strom na Hviezdoslavově náměstí Vánoční strom na Hviezdoslavově náměstí Zdroj: Nela Hochmanová
Na vánoční trhy v Bratislavě se každoročně chystá vyrazit spousta Čechů. Pojďme se tedy podívat, na co se můžou návštěvníci těšit tento rok.

Vánoční trhy v Bratislavě se letos prodloužily, začínají ve čtvrtek 23. listopadu 2023 a potrvají až do neděle 31. prosince, s krátkou přestávkou během vánočních svátků (24. - 26. 12.). "Byli jsme podpořeni ze strany zejména nájemců stánků, abychom vánoční trhy prodloužili," informovala ředitelka Bratislavského kulturního a informačního střediska (BKIS) Katarína Hulíková. Po dobu zhruba pěti týdnů se tedy můžete těšit na tradiční jídlo, pití, koncerty, vánoční trhy, výstavy a celkovou kouzelnou vánoční atmosféru.

Adventní trhy budou v centru Bratislavy probíhat na několika místech. Jako každý rok se budou konat hlavní trhy na Hviezdoslavově náměstí v centru Starého města, a dále také na Hlavním a Františkánském náměstí.
Vánoční trhy můžete navštívit také na výstavišti Incheba Expo Bratislava, kde bude probíhat prodejní výstava nazývaná Dni Vianoc. Tato akce začíná 1. Prosince a končí až 17. Prosince. Bude zde k dispozici zhruba 300 stánků, ve kterých naleznete vánoční dekorace všeho druhu, šperky, elektroniku nebo oblečení.

Na náměstích je postaveno zhruba sto stánků, které návštěvníkům ze všech koutů světa nabídnou pestrý výběr zboží. Otevírací doba je každý den od 10:00 do 22:00, výjimkou bude Silvestr, kdy stánky budou otevřeny až do 02:00. V prodejních stáncích najdete různé vánoční výrobky, dekorace, dárky, řemeslné výrobky atd. Pro ty hladovější návštěvníky si stánkaři připravili různé občerstvení, jako jsou lokše s různými náplněmi, jablka v karamelu, klobásy a další speciality. Ke klasické Vánoční atmosféře také neodmyslitelně bude patřit svařák, punč, medovina a další nápoje.

Zahájení trhů proběhlo v pátek 24. listopadu, kdy byl na Hlavním náměstí slavnostně rozsvícen vánoční stromeček a byl zahájen bohatý kulturní programem na Františkánském náměstí. Na jevišti vystoupí různí zpěváci, pěvecké sbory, folklórní soubory a dalších interpreti.

Nejvíce lidí zavítá na trhy o víkendu, kdy se program bude skládat z literatury a hudby. Ve spolupráci s domácími vydavatelstvími budou známé osobnosti číst z domácí tvorby, i s tlumočením do slovenského znakového jazyka. Návštěvníky trhů čekají odpolední koncerty uměleckých škol a k večeru vystoupí mladé slovenské hudební skupiny.

Atrakcí, které stojí za návštěvu je také mnoho. Na Primaciálním náměstí se rozprostírá oblíbený projekt Vánoční les, tvořený vánočními stromky, které ozdobily děti z různých bratislavských základních, uměleckých a speciálních škol. Na tomto náměstí se také nachází novinka letošního roku, Přívětivá zóna, kde si můžete odpočinout od ruchu vánočních trhů. Otevřeno bude od 10 do 22 hodin. Mezi hlavní lákadla letos patří tvořivé dílny pro děti, komentované vycházky nebo také kluziště, které stojí před Národním divadlem. K dispozici je i půjčovna bruslí.

Do Bratislavy se dá dostat autem, je zde však problém s parkováním. V centru města se za parkování platí (1 - 3 euro za hodinu). Většina lidí dává přednost dopravě vlakem, autobusem nebo si rovnou zaplatí zájezd. Cestovní kanceláře pořádají jednodenní nebo vícedenní zájezdy z různých měst (např. z Prahy, Ostravy, Olomouce, Brna atd.)


Bratislavské trhy určitě stojí za návštěvu, patří mezi nejkrásnější a nejautentičtější v Evropě. Krásu a atmosféru adventního tržiště si tedy rozhodně nenechte ujít.

Zobrazeno 451 krát
Naposledy upraveno: čt., 30. listopad 2023 15:40
Pro psaní komentářů se přihlaste