ne., 17. březen 2019 22:49

Venezuelská policie zmlátila polského novináře

Napadený reportér a příslušník FAES Napadený reportér a příslušník FAES Zdroj: nczas.com
Jižní Amerika- Speciální jednotky venezuelské policie (FAES) mají podle hlášení na svědomí čtvrteční útok na polského novináře, který se zabýval tamními protesty proti prezidentu Nicolasi Madurovi. Incident se stal ve čtvrtek večer při průjezdu části hlavního města Venezuely Carcansas. Polského reportéra Tomasze Surdela vytáhli příslušníci FAES z vozidla a zmlátili ho. Agresoři na sobě měli černé uniformy, masky a byli ozbrojení.

„Identifikovali mě, pak chvíli mluvili o tom, co se mnou budou dělat a následně mi řekli, abych si vystoupil z auta, že na mě mají několik otázek," napsal reportér pro polský deník Gazeta Wyborcza.

Nicméně místo otázek od nich dostal pytel na hlavu a několik ran tupými objekty. Následně mu začali vyhrožovat smrtí.

„Když skončili a sundali mi pytel, první věc, kterou jsem viděl, byla hlaveň zbraně jednoho z nich, která mi mířila přímo na obličej. Druhý muž pak zmáčkl spoušť. Zbraň nebyla nabitá," uvedl dále polský reportér.

Jednotku FEAS, která čítá zhruba 1 300 členů, založil prezident Nicolas Maduro pro „boj se zločinem a terorismem“ v roce 2017. Venezuelská organizace pro lidská práva PROVEA ji obvinila z vražd více než sta lidí v chudých oblastech země v posledních šesti měsících do ledna 2019. FEAS také od lidí dostala přezdívku „Madurovy vraždící oddíly“.

Thomas Surdel pracoval ve Venezuele od února tohoto roku a není zdaleka jediný, kterého poškodily Madurovy bezpečnostní složky. Například žurnalista Elyangélica Gonzále u Univision News má podobný zážitek z loňského roku, kdy ho brutálně zmlátili venezuelští vojáci.

Mezinárodní institut tisku čin odsuzuje a apeluje na Venezuelu s požadavky na přijmutí zodpovědnosti za tento čin. Také navrhuje polské vládě, aby vyvinula diplomatický nátlak, kvůli předejití podobným útokům.

Zobrazeno 1270 krát
Naposledy upraveno: po., 18. březen 2019 12:10
Pro psaní komentářů se přihlaste