so., 27. listopad 2021 11:48

Vlastivědné muzeum v Olomouci chystá multimediální výstavu o Rudolfu II.

Portrét Rudolfa II. Portrét Rudolfa II. Zdroj: Hans von Aachen
Vlastivědné muzeum v Olomouci po předešlé úspěšné výstavě České korunovační klenoty na dosah připravuje ve spolupráci s projektem Putovnivystavy.cz unikátní multimediální výstavu děl o císaři Rudolfu II. Exhibice se otevírá 8. prosince.

„Návštěvníky výstavou provede samotný digitálně oživený Rudolf II. Přiblíží jim jak své málo známé mládí a cestu za vzděláním do Španělska, tak i své unikátní sbírky a rozdmýchá oheň poznání v alchymistické laboratoři," uvedl iniciátor, kurátor a majitel výstavy Ondřej Rea.

Unikátní multimediální expozice poodhalí různá tajemství panovníkova života a představí i celou řadu zajímavých exponátů. Pomocí hologramů návštěvníky Rudolf seznámí i se symboly majestátu (všemi korunami, kterými byl korunován) a nejvýznamnějšími předměty svých sbírek. Výstavního Rudolfa II. na multivideomappingu zpodobnil syn Jana Wericha – proslaveného rolí Císařova pekaře a Pekařova císaře – herec, dabér, moderátor, ale také ekonom a pedagog Jiří Werich Petrášek.

„Zavítejte s námi do časů Rudolfovy vlády, kdy se Čechy staly nejen císařskou rezidencí, ale i evropským kulturním a vědeckým centrem. Na dvoře pobývali známí astronomové Johannes Kepler nebo Tycho de Brahe a mnoho dalších vědců,“ láká návštevníky Vlastivědné muzeum Olomouc. 

Rudolf II. byl známý svou fascinací alchymií a okultními vědami, stejně tak vášnivě obdivoval umění a sbíral nejrůznější rarity. V expozici je možné nahlédnout do kabinetu kuriozit a kunstkomory nebo zjistit, jak fungovala renesanční alchymistická laboratoř. Mezi nejzajímavější a raritní exponáty patří preparovaná zvířata oděná do nejrůznějších kostýmů (např. bažant – kardinál, kohout – generál, sojka – myslivec, husa – kuchařka, kočka – šlechtična ad.) nebo sbírka polodrahokamů a mušlí.

Návštěvníci se mimo jiné dozví důležitá, ale i méně známá fakta např. o komplikovaném vztahu k bratrovi Matyášovi, údaje o potenciálních nevěstách i faktických milenkách císaře Rudolfa, nebo to, že jeho syn Julius Caesar d´Austria brutálně zavraždil mladou dívku. 

„Příprava každé naší výstavy si vyžádá nejméně dva roky plánování, přípravy textů s odborníky a výroby exponátů,“ doplnili autoři projektu Putovnivystavy.cz. Výstava bude ve Vlastnivědném muzeu v Olomouci (Sál sv. Kláry) k vidění od 8. prosince 2021 do 10. dubna následujícího roku.

Zobrazeno 977 krát
Naposledy upraveno: po., 6. prosinec 2021 21:17
Pro psaní komentářů se přihlaste