st., 6. březen 2019 00:42

Všech čtrnáct sošek Andělů už zná své majitele

Slavnostní předávání cen Anděl proběhlo 5. března ve Fóru Karlín v Praze. Slavnostní předávání cen Anděl proběhlo 5. března ve Fóru Karlín v Praze. Zdroj: Facebooková stránka hudebních cen Anděl
Praha – Česká hudební akademie ocenila v úterý 5. března nejlepší muzikanty roku nejprestižnější českou hudební cenou. Nejvíce Andělů si odnesla Barbora Poláková a kapely The Atavists a Lucie. Do síně slávy vstoupil Michal Prokop.

Všichni tři jmenovaní vyhráli po dvou kategoriích. Barbora Poláková byla oceněná jako sólová interpretka za album ZE.MĚ. Druhý úspěch si připsala v kategorii videoklip roku. Ten zaujal hlavně díky natočení bez střihu, které bylo dané příležitostí vzniku, tedy živým přenosem na Instagramu.

The Atavists s albem Lo-Fi Life zazářili v kategorii rock, sošku a půl milionovou cenu věnovanou Rádiem Evropa 2 si odnesli i za kategorii objev roku. Skupina Lucie se se singlem Nejlepší, kterou znám prosadila v kategorii skladba roku. Cenu si odneslo i album Evolucie, na které si fanoušci museli počkat dlouhých šestnáct let. Sólovým interpretem roku se stal Miro Žbirka, nejlepší skupinou roku je Monkey Bussines.

Do síně slávy vstoupil Michal Prokop. Ten ve svém proslovu poděkoval akademii, "že nečekala, až si pro mě přijdou" a rovněž zavzpomínal na kolegy, kteří ho během kariéry provázeli, ale tohoto slavnostního aktu se nedožili. Michal Prokop je autor písní jako Kolej Yesterday nebo Až si pro mě přijdou funebráci (Blues o spolykaných slovech). Po sametové revoluci vstoupil do politiky, zastával funkci poslance a náměstka ministra kultury. Krátkou kariéru zažil také jako televizní moderátor v pořadu Nic ve zlým na Primě a Krásný ztráty na České televizi.

Zazpíval Klus i skupina Mandrage

V průběhu večera došlo i na žánrové ceny. Anděla za klasiku si odnesla Česká filharmonie. Kategorii jazz vyhrála Dorota Barová za album Iluzja a cenu za rap si odnesl label Ty Nikdy za Akta X. Za alternativu a elektroniku ocenili práce Tomáše Dvořáka známého jako Floe ve spolupráci s Tomem Hodgem (album A Portrait of John Doe). Nejlepšími folkaři se stali Žamboši s albem Louvre.

Večerem provázel Tomáš Měcháček. O doprovodný program se postarala vystoupení Tomáše Kluse, Thoma Artwaye, Mandrage a mnoha dalších. Speciální pozornosti se dostalo šedesátému výročí založení divadla Semafor. V pásmu písní připomínajících slavnou scénu vystoupil i jeden ze zakladatelů Jiří Suchý společně s Jitkou Molavcovou.

Čtrnáct sošek je inspirovaných návrhem akademického sochaře Jaroslava Róny. O výsledcích rozhodlo hlasování více než 150 členů České hudební akademie.

Zobrazeno 1205 krát
Naposledy upraveno: čt., 7. březen 2019 22:19
Pro psaní komentářů se přihlaste