út., 6. prosinec 2022 00:21

Výbuch sopky Mt. Semeru na ostrově Jáva. Oblak popela vystoupal do 15 kilometrů

Obyvatelé přilehlé vesnice Obyvatelé přilehlé vesnice Zdroj: reuters.com
Indonésie - Téměř 2500 lidí se muselo evakuovat v důsledku výbuchu sopky Mt. Semeru. K události došlo v neděli nad ránem místního času. Tamní úřady vyhlásily nejvyšší stupeň pohotovosti. Zatím nejsou hlášeny žádné oběti ani zranění.

V neděli ve 2:46 místního času, tedy 20:46 SEČ došlo k erupci stratovulkánu Mt. Semeru. Ten se nachází ve východní části ostrova Jáva a s výškou 3676 m. n. m. je nejvyšším bodem ostrova. Podle vulkanologů došlo k erupci nejspíše v důsledku monzunových dešťů, které způsobily zřícení lávového dómu do jícnu sopky.

Úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB varoval obyvatele, aby se drželi ve vzdálenosti alespoň 8 kilometrů od místa vývěru lávy. Nicméně oblak popela se dostal až do vzdálenosti 20 kilometrů. V kombinaci s deštěm snižuje viditelnost a zastavil v oblasti pozemní dopravu. „Většina silnic je od rána zavřených. Prší tu vulkanický prach, který úplně zakryl výhled na sopku,“ sdělil agentuře Reuters jeden z místních dobrovolníků. Letecká doprava je zatím v provozu, přilehlá letiště však byla informována o situaci a jsou v pohotovosti.

Oblak sopečného prachu podle prvních informací vystoupal do výšky 1,5 kilometru. Japonská meteorologická agentura tento údaj vyvrátila. Podle ní se už popílek dostal do výšky 15 kilometrů. Zároveň varovala před možným vznikem vlny tsunami. To se však nepotvrdilo.

Zničen byl také most, který se obnovuje po předchozí erupci. Ta proběhla přesně před rokem. Tehdy si vyžádala 50 obětí a vzala domov téměř 10 000 lidem. Šéf indonéského střediska pro vulkanologii a geologii PVMBG Hendra Gunawan varoval, že na povrch se může vylít mnohem větší množství lávy než v předcházejících letech. „Proto se také horká oblaka (prachu) letos dostanou dále do míst, která jsou hustě obydlena,“ doplnil Gunawan.

Indonésie se nachází v oblasti tzv. ohnivého kruhu, což je území s vysokým výskytem zemětřesení a sopečné aktivity. Po celé zemi se nachází 130 aktivních sopek. 8,6 milionu obyvatel žije do 10 kilometrů od některé z nich. To je nejvíce na světě a proto tu taková katastrofa není výjimkou.

oblak sopečného prachu zakryl oblohuOpravovaný most byl vážně poškozenEvakuovaní lidé se uchýlili do 11 nouzových ubytoven

Zobrazeno 304 krát
Naposledy upraveno: st., 7. prosinec 2022 16:38
Pro psaní komentářů se přihlaste