po., 18. duben 2016 21:22

Vystoupení Ortelu na pouti budí vášně

Krabčice - Koncem dubna se již tradičně bude konat Řípská pouť. I letos v rámci doprovodného programu vystoupí několik kapel, zpěváků a zpěvaček. Na zveřejněném programu se objevila mimo jiné i kapela Ortel. Právě ta vyvolala největší rozruch na sociálních sítích a dokonce byla proti jejich vystoupení na Řípské pouti vytvořena petice.

Skupinu Ortel pozval na pouť starosta vesnice Krabčice, která Řípskou pouť pořádá. „Dáváme prostor divákům vybrat si z rozmanitých hudebních žánrů či zhlédnout vítěze ankety Český slavík,“ uvádí ve svém vyjádření na stránkách vesnice starosta Jiří Šimáček.


Skupina Ortel bývá označována za xenofobní a to byl i jeden z důvodů, proč se Adam Šenk a Petr Landsfeld rozhodli založit petici proti jejich vystoupení. „Máme za to, že by akce typu Řípské pouti měla být převážně pro rodiny s dětmi a dospívající mládež, nikoliv pro příznivce xenofobie a nenávisti vůči národnostním, sexuálním či náboženským menšinám. Právě to představuje skupina Ortel,“ zní v petici. Přes šest stovek lidí petici podepsalo a ta putovala do rukou starosty Krabčic. Ten ale s organizátory petice nesouhlasí: „Stížnost občana, organizujícího petici na základě, že se jedná o xenofobní kapelu či názor, že by obec neměla kapelu Ortel na Řípskou pouť zvát, ba ji dokonce zakázat, jsou zcela irelevantní.“.


Na webových stránkách Krabčic se objevila i anketa, která se dotazovala, zdali občané navštíví vystoupení skupiny Ortel. Z necelých 3000 dotázaných 52% svoji účast zamítlo. Na oficiálních facebookových stránkách Řípské pouti se naopak začaly množit pozitivní komentáře: „Jedu tam v neděli hlavně kvůli skupině Ortel!“, reaguje na příspěvek o petici Michal B.


„Chceme vyjádřit, že si našeho poutního místa velice vážíme a nesouhlasíme s jakoukoli radikalizací, nicméně také ale nesouhlasíme s omezováním osobních svobod a názorů,“ uzavřel starosta Krabčic.

Zobrazeno 2515 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:46
Pro psaní komentářů se přihlaste