st., 11. leden 2023 18:06

Začala kvalifikace na Australian Open, v prvním kole se představilo hned sedm tenistů z Česka

Ilustrační obrázek Ilustrační obrázek Zdroj: Geometric Photography, Unsplash
Austrálie - Minulé pondělí začala kvalifikace na první letošní Grand Slam, který se koná v Austrálii. Vedle zkušeného Lukáše Rosola se představila spousta českých tenisových nadějí. Z mužské části postoupil poue Dalibor Svrčina, naopak tenistky si vedly veli dobře.

Mezi muži postoupil do druhého kola kvalifikace pouze Svrčina, Rosol a Kopřiva končí
Svrčina začal svůj zápas s britským tenistou Jubbem velmi dobře a podařilo se mu sebrat hned první podání svého soupeře, v klidu si tak dokráčel pro vítězství v prvním setu. Druhý set vypadal naprosto odlišně, český tenista si udržel pouze jediné podání a o vítězi zápasu tak musel rozhodnout třetí set. V něm přišel Svrčina hned o své první podání a vypadalo to, že si Jubb dokráčí pro vítězství, avšak za stavu 4:2 začal velmi chybovat a nabídl tak Svrčinovi nekolik šancí na break, které český tenista využil a otočil poslední set na svou stranu, český tenista tak dokázal postoupit do druhého kola. Druhým českým tenistou v kvalifikaci byl Kopřiva, který dokázal za celý zápas uhrát pouze dva gamy a po hodině a čtvrt prohrál zápas s domácím tenistou Sweenym. Jako poslední mužský zástupce k zápasu nastoupil Rosol, kterému se podařilo italskému tenistovi Passarovi sebrat jeden set, i přes to ale prohrál a do dalšího kola kvalifikace se nepodívá.

1. kolo kvalifikace mužů

Dalibor Svrčina 6:3, 1:6, 6:4 Paul Jubb

Vít Kopřiva 1:6, 1:6 Dane Sweeny

Lukáš Rosol 3:6, 6:3, 3:6 Francesco Passaro

Ženská část kvalifikace byla pro české fanoušky ve znamení českých nadějí, postoupit nedokázala pouze Linda Nosková
Nosková přijela na kvalifikaci v roli jasné favoritky, jelikož se jí na předešlém turnaji v australském Adelaine podařilo dostat až do finále. To se jí ale bohužel stalo nakonec osudným, jelikož mezi finálovým zápasem a prvním kolem kvalifikace měla pouze den odpočinku a viditelně unavená Nosková tak vypadala s ne příliš známou tenistkou Katherine Sebov. Novináři se ještě před tímto zápasem shodli, že je ostudou, že pořadatelé turnaji nedali Noskové divokou kartu do hlavního turnaje a nechali ji hrát kvalifikaci i přes to, že se po posledním turnaji dostala na 56 místo v žebříčku.

Další české mladé naděje si vedli již vítězně, Barbora Palicové se podařilo porazit francouzku Paquet po velmi vyrovnané bitvě. O něco snadnější zápas odehrála teprve patnáctiletá tenistka Brenda Fruhvirtová, která dokonce nenechala soupeřce Stevanovic v prvním setu jediný gam a i ve druhém setu dokázala zvítězit a porazila tak o dvanáct let starší soupeřku ve dvou setech. Poslední k zápasu nastoupila Sára Bejlek, další z velmi mladých tenistek. V prvním setu svedla vyrovnanou bitvu s ruskou Astakhovou, druhý set byl však jednoznačný a soupeřce nenechala jediný gam.

1. kolo kvalifikace žen

Linda Nosková 4:6, 6:3, 4:6 Katherine Sebov

Barbora Palicová 6:4, 7:6(3) Chloe Paquet

Brenda Fruhvirtová 6:0, 7:6(0) Natalija Stevanovic

Sára Bejlek 6:4, 6:0 Darya Astakhova

 

 

Zobrazeno 502 krát
Naposledy upraveno: po., 16. leden 2023 11:34
Pro psaní komentářů se přihlaste