st., 25. listopad 2020 10:07

Začíná nová biatlonová sezona. Jaká bude?

Biatlonisté na startu lednového závodu s hromadným startem v Oberhofu. V tomto středisku, stejně jako ve třech dalších, se letos uskuteční dva závodní víkendy SP. Biatlonisté na startu lednového závodu s hromadným startem v Oberhofu. V tomto středisku, stejně jako ve třech dalších, se letos uskuteční dva závodní víkendy SP. Zdroj: https://search.creativecommons.org/photos/b9bc28ae-7971-48f8-8da7-ee09f19a5072
Sobotní vytrvalostní závody mužů i žen ve Finsku odstartují další ročník Světového poháru (SP) v biatlonu. V jeho programu letos nenajdeme některé tradiční destinace - švédský Östersund a německý Ruhpolding. Jak moc koronavirová pandemie ovlivní průběh sezony? A najdou se přemožitelé vládců posledních dvou ročníků?

Biatlonisté letos poměří síly v rámci 10 zastávek SP, závodit se však bude na méně místech. Důvod je jasný - kvůli epidemiologické situaci ve světě se Mezinárodní biatlonová unie snaží zabránit přílišnému cestování. Neuskuteční se proto ani předolympijský test areálu v Pekingu. Dva závodní víkendy tak uvidí Kontiolahti, Hochfilzen, Oberhof i Nové Město na Moravě. SP také zavítá do Anterselvy a Osla, kde premiéra v seriálu čeká disciplínu supersprint. Mistrovství světa uspořádá v únoru slovinská Pokljuka. Mimochodem před několika dny bylo rozhodnuto o tom, že se světový šampionát v roce 2024 odehraje ve Vysočina Areně.

Jak moc koronavirus zasáhne do dění v sezoně 2020/2021, zůstává otázkou. Jisté je to, že účastníci budou muset samozřejmě dodržovat určitá opatření, která s sebou dnešní doba nese. Na plné tribuny to zatím nevypadá, i když podle posledních zpráv může na první díl SP v Kontiolahti přijít 4500 diváků, kteří budou rozděleni do čtyř sektorů.

Šíření nemoci covid-19 ve světě výrazně zasáhlo do jiných biatlonových soutěží. IBU Cup, tedy nižší biatlonový pohár, začne až 11. ledna závody v německém Arberu, ME se odehraje o dva týdny později v Duszniki Zdrój v Polsku. Junioři o svůj pohár, údajně kvůli nedostatku finančních prostředků, přišli úplně. Jedinými závody v kategorii do 20 let tak bude na přelomu února a března světový šampionát v rakouském Obertilliachu.

Celkové vítězství obhajují Bö a Wiererová

Ale zpátky k elitě. Mezi muži momentálně vládne světovému biatlonu Johannes Thingnes Bö. Jeho největší rival a jedna z nejzářivějších hvězd tohoto sportu Martin Fourcade ukončil kariéru. Soupeři norského šampiona v boji o celkové vítězství tak budou pravděpodobně jiní Francouzi, Fillon Maillet, Jacquelin a Desthieux skončili v poslední sezoně v elitní desítce. Pořádně prověřit může svého bratra i Tarjei Bö. Na nejvyšší příčky určitě myslí také reprezentanti Německa či Ruska.

I ženský biatlon opustila výrazná osobnost, skončit s profesionálním sportem se totiž rozhodla finská mistryně světa Kaisa Mäkäräinenová. Mezi favoritky na zisk velkého křišťálového glóbu by měla opět patřit nejen obhájkyně Dorothea Wiererová z Itálie, ale také závodnice z Norska, Německa či Francie.

Návrat trenéra Rybáře i Moravcovo loučení

Co nejlepších výsledků chce dosáhnout i česká reprezentace, která částečně pozměnila svůj servisní tým. Závěrečnou přípravu absolvovali Češi ve švédském Idre, kde se zúčastnili testovacích závodů. Slibně si v nich vedli mladíci Tomáš Mikyska nebo Vítězslav Hornig. Ondřej Rybář, který se vrací na pozici hlavního trenéra mužů, se však bude moci spoléhat i na stálice - Michala Krčmáře a Ondřeje Moravce. Pro něho se jedná o poslední sezonu, jelikož chce po ní skončit se závoděním. V odchodu do biatlonového důchodu tak bude jeden z hlavních strůjců biatlonového boomu v Česku následovat svého dlouholetého reprezentačního kolegu Michala Šlesingra, jenž tak učinil již letos.

Norský kouč Egil Gjelland nadále povede ženský tým, jehož oporami jsou především Markéta Davidová a Eva Puskarčíková. Ziskem bronzové medaile ve sprintu šokovala na posledním MS v Anterselvě Lucie Charvátová, která se ale musí vyvarovat svých častých střeleckých výkyvů. Svoji šanci ukázat se v dobrém světle určitě dostanou v průběhu sezony i mladší závodnice.

 

PROGRAM SVĚTOVÉHO POHÁRU V BIATLONU 2020/2021:

28. - 29. 11. 2020 - SP v Kontiolahti (vytrvalostní závody, sprinty)

3. - 6. 12. 2020 - SP v Kontiolahti (sprinty, stíhací závody, štafety)

11. - 13. 12. 2020 - SP v Hochfilzenu (sprinty, štafety, stíhací závody)

17. - 20. 12. 2020 - SP v Hochfilzenu (sprinty, stíhací závody, závody s hromadným startem)

7. - 10. 1. 2021 - SP v Oberhofu (sprinty, stíhací závody, smíšené štafety)

13. - 17. 1. 2021 - SP v Oberhofu (sprinty, štafety, závody s hromadným startem)

21. - 24. 1. 2021 - SP v Anterselvě (vytrvalostní závody, štafety, závody s hromadným startem)

10. - 21. 2. 2021 - MS v Pokljuce

4. - 7. 3. 2021 - SP v Novém Městě na Moravě (štafety, sprinty, stíhací závody)

11. - 14. 3. 2021 - SP v Novém Městě na Moravě (sprinty, stíhací závody, smíšené štafety)

18. - 21. 3. 2021 - SP v Oslu (supersprinty, sprinty, závody s hromadným startem)

Zobrazeno 753 krát
Naposledy upraveno: st., 25. listopad 2020 22:54
Pro psaní komentářů se přihlaste