pá., 1. listopad 2019 10:38

Zákaz kouření se v evropských zemích šíří dál

Protikuřácký zákon s šíří dál Protikuřácký zákon s šíří dál Zdroj: Martin Přibyl
Rakousko - V České republice vstoupil protikuřácký zákon v platnost na konci května roku 2017. Byli jsme zároveň 23. zemí, která se přidala do tohoto řetězce. Znamená to, že ve všech prostorách, kde se konzumuje či připravuje jídlo a pití je zakázáno kouřit cigarety.

Od 1. listopadu 2019 si v rakouské restauraci, kavárně či baru taky nezapálíte. Lidé si mohou zakouřit jen na zahrádkách nebo v jiných venkovských prostorách. Kdo zákon poruší riskuje pokutu ve výši 100 eur, což je v přepočtu 2600 korun. Ten, kdo bude zákon porušovat pravidelně, dostane pokutu 1000 eur. Provozovateli restaurace, který by chtěl být ke kuřákům solidární a dovolil by jim zapálit si přímo v prostorách restaurace hrozí pokuta až 10 000 eur.

O tomto zákonu hlasovali v Rakousku už loni. Měl vejít v platnost 1. května roku 2018. Nakonec ale tehdejší koalice zákon zrušila. Po změnách v kabinetu a s odchodem kancléře Sebastiana Kurze se protikuřácký zákon vrátil opět do hry. Schválen parlamentem byl v červenci letošního roku.

Rakouští občané, si ale nezapálí ani doutník, elektronickou cigaretu nebo vodní dýmku. Vodní dýmky se prozatím kouřili ve specializovaných barech, ale i tomu nastala přítrž. V Rakousku kouří až třetina občanů, přičemž mužů kouří pravidelně více než jedna čtvrtina. Nyní lékaři doufají, že počty kuřáků klesnou. Sama předsedkyně sociálních demokratů Pamela Rendiová-Wagnerová, která je i lékařkou označila 1. listopad jako „Dobrý den pro zdraví Rakušanek a Rakušanů“. Sami občané se dělí na dvě poloviny. Někteří jsou za zákon vděční, jiní by ho raději co nejrychleji zrušili.

Zobrazeno 1032 krát
Naposledy upraveno: po., 11. listopad 2019 22:25
Pro psaní komentářů se přihlaste