ne., 2. říjen 2016 13:04

Zámek v Čechách pod Kosířem se proměnil v bitevní pole

Čechy pod Kosířem - Výstřely, řev, bubnování a pískot dud. Tak vypadalo nedělní dopoledne v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem, kde se spolu střetly armády Britského impéria a Francie. Pod záštitou Vlastivědného muzea Olomouc a zámku Čechy pod Kosířem zde proběhla rokonstrukce bitvy z období sedmileté války

V neděli 2. října se v zámeckém parku v Čechách pod Kosířem odehrála rekonstrukce bitvy spadající do období tzv. francouzko-indiánské války, která probíhala v letech 1754-1763 na severoamerických bojištích v rámci sedmileté války. Na straně Británie byly k vidění jednotky amerického královského regimentu, skotští Highlanders, kontinentální regiment a proslulí Rogers' Rangers. Jejich protivníky se stali příslušníci francouzského královského námořnictva, francouzsko-kanadské milice a indiáni (odtud francouzsko-indiánské války).

První návštevníci začali proudit zámeckou branou už chvíli po otevření areálu v devět hodin a mnozí z nich začali svou návševu prohlídkou zámku a zámeckého parku. Největším lákadlem zámku je interiér vyzdobený díly Josefa Mánesa a zámecký park, který patří mezi nejcennější romantické krajinářské realizace v České republice. V zámku také sídlí muzeum Zdeňka a Jana Svěrákových, které se zaměřuje na jejich společná díla (Obecná škola, Kolja, Tmavomodrý svět, a další).

Samotná bitva začala v jedenáct hodin dopoledne, když Rogers' Rangers a kontinentální regimet překročili hranici a napadli obyvatele francouzských provincií. Těm přišla na pomoc spojená armáda královské maríny, francouzsko-kanadské milice a indiánů. Následovalo několikaminutové měření sil na hranici, kde měli navrch Francouzi a donutili Brity k ústupu, při kterém je téměř úplně rozdrtili. Bohužel pro Francouze se z dálky ozvaliy dudy a bubny oznamující příchod Highlanders a amerického královského regimentu. Ti dokázali Francouze zahnat zpět a následně je zmasakrovali útokem na bodáky.

Po bitvě se návštěvníci přesunuli do vojenského ležení, kde jim účinkující ukázali, jak se žilo vojákům v táboře, předvedli jim zbraně, uniformy a vybavení, a odpověděli na všechny dotazy.

Pokud jste milovníky historie a zvláště 18. století a zmeškali jste tuto akci, nemusíte zoufat. Ve dnech 21.-22. listopadu proběhne na zámku v Čechách pod Kosířem akce Napoleonské ležení.

 

Zobrazeno 2530 krát
Naposledy upraveno: po., 3. říjen 2016 22:45
Pro psaní komentářů se přihlaste