čt., 27. únor 2020 13:18

Zástupci katedry bojují o místa v Akademickém senátu Filosofické fakulty

Kandidáti o post akademických senátorů Petr Orság a Tomáš Holešovský Kandidáti o post akademických senátorů Petr Orság a Tomáš Holešovský Zdroj: Facebook KMKSŽ
Olomouc – Celkem 21 nových členů hledá Akademický senát Filosofické fakulty. Vybírat je mohou studenti i akademici ve volbách, které začínají ve čtvrtek 27. února. Hlasovat mohou až do středy následujícího týdne.

Zájem podílet se na chodu fakulty a ovlivňovat její směřování prostřednictvím senátu projevilo 33 akademiků a 15 studentů. Mezi nimi kandidují i dva zástupci Katedry mediálních a kulturálních studií a žurnalistiky. O možnost zastupovat studenty se uchází Tomáš Holešovský a z řad vyučujících má své místo na kandidátce vedoucí katedry Petr Orság.

Volební systém je preferenční, to znamená, že každý volič má k dispozici sedm hlasů různé váhy, které na kandidátní listině přiřadí vybraným uchazečům. „Voliči dávají jednotlivým kandidátům preference. Čím nižší číslo, tím více hlasů. Absolutním favoritům tak voliči přiřadí v elektronickém systému nebo na hlasovacím lístku jedničku,“ uvedl Michal Nguyen, studentský zástupce stávajícího senátu filozofické fakulty. 

Hlasování probíhá dvěma způsoby. Nejprve elektronicky, tímto způsobem mohou voliči odevzdat své hlasy přes webový formulář od 27. února do 3. března (zde). Následně dostanou možnost hlasovat příznivci klasické volby prostřednictvím papírových hlasovacích lístků. Ti mohou volit ve středu 4. března v budově Křížkovského 10.

Akademický senát je samosprávní orgán, který spolupracuje s vedením fakulty. Díky tomu má možnost přímo ovlivňovat její fungování. Senátoři tak například schvalují rozpočet, volí děkana, projednávají nové studijní programy a podmínky k přijímacím zkouškám.

Zobrazeno 1608 krát
Naposledy upraveno: pá., 28. únor 2020 12:21
Pro psaní komentářů se přihlaste