po., 13. prosinec 2021 00:36

Zeman odmítá jmenovat Lipavského ministrem zahraničí

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský Zdroj: pirati.cz
Prezident Miloš Zeman odmítá jmenovat do funkce ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Podle Zemana je Lipavský málo kvalifikovaný a vyčítá mu postoje k Izraeli či Visegrádské čtyřce.

Zeman uvedl, že jmenování Jana Lipavského odmítá ze čtyř důvodů. Podle prezidenta je k výkonu funkce ministra zahraničí málo kvalifikovaný. „Na rozdíl od ostatních kandidátů pan Lipavský absolvoval pouze bakalářské studium a podle týdeníku Euro jeho závěrečná bakalářská práce byla hodnocena nejhorší možnou známkou,“ je uvedeno ve stanovisku prezidenta. Dále mu vyčítá distancovaný postoj k Visegrádské čtyřce a ke vtahům s Izraelem, což je podle Zemana v rozporu s připravovaným prohlášením nové vlády. Dalším z důvodů je veřejný návrh Lipavského, aby se Sudetoněmecké dny konaly na území ČR.

Petr Fiala už v minulosti avizoval, že pokud Zeman nejmenuje všechny ministry nové vlády, bude nucen podat kompetenční žalobu k Ústavnímu soudu. „Je třeba, aby Ústavní soud jednou provždy vyřešil otázku kompetencí ohledně jmenování nových členů vlády,“ uvedl na svém Twitteru po zveřejnění stanoviska prezidenta.

Ústavní soud řešil kompetenční žalobu předsedy vlády na prezidenta republiky v roce 2000. Kabinet tehdejšího premiéra Miloše Zemana vedl soudní spor s prezidentem Václavem Havlem ohledně jmenování Zdeňka Tůmy guvernérem České národní banky. Tehdy dal Ústavní soud za pravdu prezidentu Havlovi.

Zobrazeno 504 krát
Naposledy upraveno: út., 21. prosinec 2021 12:34
Pro psaní komentářů se přihlaste