Pokud si chcete dopřát netradiční gurmánský zážitek nebo jen někdy budete mít dlouhou chvíli při návštěvě Prahy, určitě neváhejte a zavítejte do Papriky, příjemného bistra s rodinnou atmosférou. Najdete ho na ulici Rumunská 16 na Vinohradech.
Tel Aviv Boy, American Woman a Jerusalem style s hranolkami
Bistro Paprika nabízí tradiční jídla Blízkého východu. Návštěvníci si mohou vybrat z celé řady masitých i bezmasých jídel a salátů. Dokonce si mohou sestavit sendvič dle vlastního vkusu. Pokud se rozhodnete pro vlastní sendvič, tak musíte udělat tři jednoduché kroky. Prvně si určíte, na co máte chuť. Z nabídky lze zvolit jak masitou, tak veganskou a vegetariánskou variantu. Na výběr je falafel (smažené kuličky z cizrny), veganská shwarma, kuřecí shwarma (druh blízkovýchodního pokrmu připravovaném na rotačním grilu) a sabich (izraelský sendvič, pita chléb plněný smaženým lilkem a vařenými vejci). Dále si zvolíte druh pečiva a nakonec kombinaci, ve které vám jídlo kuchaři připraví. Kombinace jsou celkem čtyři a to Asli, základní kombinace se salátem, tahini a ambou (kořením blízkovýchodní kuchyně), Tel Aviv Boy, kombinace ve které je oproti základní kombinaci přidaný hummus (cizrnová pomazánka), Jerusalem Style, ve kterém jsou navíc hranolky a American Woman, kombinace salátu, hummusu, aioli a barbecue omáčky. Pokud si z kombinací sendvičů nevyberete, můžete si podobným způsobem vytvořit hummusový talíř, nebo si vybrat z široké řady hlavních chodů.
Nadšení od první chvíle
Na první pohled zaujme příjemné rodinné prostředí, personál, hebrejská hudba hrající jemně v pozadí a produkty z Izraele vystavené na poličce za barem. Prostředí je menší a útulné, asi s deseti místy k sezení.
Číšník, ačkoli byl cizinec a nerozuměl moc česky, byl velmi milý, stále se usmíval a chtěl pomoci s výběrem. Objednala jsem si pokrm SHAKSHUKA JAFFA, s tím, že SHAKSHUKU (zeleninová směs, hlavní složkou jsou rajčata, paprika, cibule a vejce) jsem předtím mnohokrát jedla na různých místech v Izraeli. Ze začátku jsem si myslela, že na běžné SHAKSHUCE už mě toho nemůže mnoho překvapit, ale opak byl pravdou. Zaujala nejen pestrá chuť samotného pokrmu, ale také přílohový zeleninový salát, který bylo možné ochutit různými omáčkami, křupavý pita chléb, který v bistru sami pečou a k pokrmu ho dávají vytažený přímo z trouby. V neposlední řadě se mi líbil elegantní způsob podání pokrmu.
Lidé z různých kultur u jednoho stolu
Majitelé bistra jsou Izraelci, kteří přišli do Česka. Na pokrmech, které připravují, jde vidět jejich preciznost, profesionalita a to, že co dělají, dělají s láskou. "Milovníci jídla navštěvují naši milovanou Papriku, aby si vychutnali chuť čerstvé a autentické izraelské kuchyně, tak jak ji známe z našich rodin v Izraeli. Snažíme se poskytovat našim zákazníkům nejvyšší úroveň služeb. Rádi vidíme lidi z mnoha různých prostředí, kteří sdílejí svůj jídelní zážitek u jednoho stolu. V kuchyni Papriky používáme pouze kvalitní suroviny, většinu z nich dovážíme přímo z Izraele," uvádí na svých internetových stránkách majitelé.
Na způsobu podání, chuti a vůni pokrmu bylo skutečně vidět, že kuchařům a majitelům velmi záleží na kvalitě a čerstvosti potravin. Ceny jsou přijatelné a odpovídají kvalitě. Paprice tedy nemám co vytknout. Jen bych uvítala rozšíření nabídky izraelské kávy, z jednoho na více druhů. Také by mě potěšilo, kdyby se v budoucnu Paprika rozšířila a měla pobočky na různých místech v České republice.