st., 9. leden 2019 15:20

Minulost se opakuje. Nezapomínejte a bojujte proti antisemitismu

Davidova hvězda a ostnatý drát symbolizující utrpení obětí holocaustu Davidova hvězda a ostnatý drát symbolizující utrpení obětí holocaustu Zdroj: individualita.com
Stejně jako v minulých letech, tak i letos si v neděli 27. ledna připomeneme Mezinárodní den památky obětem holocaustu. Tento den poukazuje na hrůznou skutečnost, která postihla v období druhé světové války přibližně šest milionů Židů, přes 200 tisíc Romů, kolem 15 tisíc homosexuálů a mnoho dalších nevinných lidí. K tomuto dni vznikla celosvětová kampaň s názvem We remember, která si dává za cíl povzbuzovat lidi ze všech koutů světa, aby si připomínali holocaust a bojovali proti jeho popírání a antisemitismu. Dále se snaží o co nejvyšší šíření této skutečnosti a předávání informací, a to zejména mladším generacím.
Kampaň We Remember WorldJewish Congress

Do kampaně, která letos začala v neděli 6. ledna, se může zapojit každý, komu nejsou tyto události lhostejné, chce prokázat svou podporu a bojovat proti antisemitismu a popírání holocaustu.

Jelikož přeživší holocaustu postupně umírají, antisemitismus a popírání holocaustu je na vzestupu a mladší generace by měly mít o této skutečnosti dostatek kvalitních informací a znova je předávat dál.

Živý přenos v Osvětimi

Všichni, kteří se chtějí této akce zúčastnit, to mohou učinit tak, že si udělají sami nebo s rodinou, přáteli či blízkými fotografii, na které drží list papíru s nápisem "We remember", zveřejní ji na sociální síť Facebook, Instagram nebo Twitter a použijí hashtag #WeRemember, případně tuto fotografii pošlou na email Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Celá kampaň vyvrcholí živým přenosem všech fotografií v Osvětimi-Březince, a to od čtvrtka 24. do neděle 27. ledna.

Datum mezinárodního dne je pro připomínku obětí vybrané záměrně, z historických důvodů, jelikož 27. ledna 1945 Rudá armáda osvobodila koncentrační tábor Auschwitz-Berkenau (Osvětim-Březinka). Návrh na jeho vyhlášení podaly státy Izrael, USA, Rusko, Kanada a Austrálie a získal podporu u dalších 91 zemí.

Zobrazeno 1497 krát
Naposledy upraveno: čt., 17. leden 2019 15:39
Pro psaní komentářů se přihlaste