ne., 14. duben 2019 17:25

Násilí a urážek už bylo dost. Povstali nejen křesťané

Ilustrační foto pochodu dobré vůle Ilustrační foto pochodu dobré vůle Zdroj: vsichnijsmelidi.cz
Praha - Už 16. ročník veřejného shromáždění Kulturou proti antisemitismu a nesnášenlivosti proběhl v Praze v neděli 14. dubna. Pořadatelem této akce je česká pobočka Mezinárodního křesťanského velvyslanectví Jeruzalém (ICEJ) ve spolupráci s Židovským muzeem v Praze a několika dalšími partnery.

Akce si dává za cíl mobilizovat všechny občany České republiky a povzbudit je k občansky statečnému postoji, aby vyšli do ulic a dali najevo, že jim antisemitismus není lhostejný. Lidé, kteří se pochodu zúčastnili, chtěli pokojně a kulturně vytvořit kontrast k agresivnímu vystupování xenofobů a rasistů.

Celá akce začala ve 14 hodin pochodem dobré vůle centrem Prahy. Účastníci pochodu se však sešli ještě před 14. hodinou na náměstí Franze Kafky. Nejprve prošli Josefovou ulicí, poté zastavili před Rudolfinem na Palachově náměstí a pochod zakončili ve Valdštejnské zahradě, kde se připojili k veřejnému shromáždění s názvem Všichni jsme lidi.

Na tomto shromáždění byli přítomní i pamětníci šoa (holocaustu). "Autentické svědectví patří k nejsilnějším nástrojům potírání propagandy," tvrdí organizátoři. Hlavním hostem byla Hana Sternlichtová, rodačka z Holic, která přežila pobyt v koncentračním táboře v Osvětimi, a poté našla nový domov v Izraeli. Příběh Sternlichtové představili organizátoři akce i ve filmovém sestřihu.

 V hlavním bodu programu, dramatickém pásmu, účinkoval v režii Jana Kačera Jan Potměšil. Celé pásmo se inspirovalo knihou Svobodná, volná, jejíž autorkou je právě Hana Sternlichtová.

Akci svou účastí podpořili také známé české a zahraniční osobnosti. Na programu se podíleli známí politici a umělci. Pozvání přijal izraelský velvyslanec Daniel Meron, předseda Senátu Jaroslav Kubera, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, moderátorka Veronika Sedláčková, herec Jan Potměšil a kantor Michal Foršt. Hudební program zajistila kapela Mackie Messer Klezmer Band.

 

Zobrazeno 1038 krát
Naposledy upraveno: ne., 21. duben 2019 16:29
Pro psaní komentářů se přihlaste