Veganství.
Spousta z nás se na tento trend moderního stravování, pro některé i životní styl, kouká skrz prsty. Kdo si prý na snídani nedá vajíčka na slanině a k obědu pořádný flák masa, tak není pořádnej kus chlapa (ženský). Veganská komunita se i přesto rok od roku rozrůstá. "Veganem jsem se stal už v patnácti. Cítím se dobře, mám plno energie. Nikomu tohle stravování nevnucuji, často se ale setkávám s tím, že mi někdo nutí maso," říká Filip Vláčil, který je veganem už téměř osm let.
Každou poslední středu v měsíci pořádá Galerie U Mloka společnou veganskou večeři. "Zkušené" vegany potěší, nováčky mile překvapí a odpůrce vyvede z omylu. "Škoda, že jsou veganské večeře jen jednou za měsíc. Chodil bych klidně třikrát týdně," tvrdí Filip Vláčil. Vedení galerie se snaží lidem ukázat, že vařit lze i s láskou, eticky a bez utrpení, jen to musí člověk zkusit. Kdo má čas a chuť, může uvařit pro ostatní. Kdo je jen zvědavý, může přijít ochutnat, dát si drink a pokecat s ostatními.