čt., 30. duben 2015 10:52

Ovládne Mexiko české hospody?

Matěj Vetešník
Češi si začínají libovat v pivních speciálech. O zájmu získat „něco extra“ vypovídá boom slazených radlerů nebo hospůdky s vlastními minipivovary, které rotou jako houby po dešti. Těžko říct, zda jde o přechodnou módní vlnu nebo se mlsným jazýčkům pivařů už klasika omrzela. Dost možná obojí. Snaha vyzkoušet novinky může být zoufalou obranou Čechů proti expanzi „europiv“ bez chuti a vůně, jejichž jediné využití lze nalézt jako účinné laxativum.

 

Jedním z čerstvých hráčů na českém pivním hřišti je nopalové pivo. Nopal, jemná moučka získaná z plodů jedlé opuncie, je oblíbenou surovinou především v Mexiku a Střední Americe. U nás bylo doposud známo především nopalové pečivo, po němž rádi sáhnou příznivci zdravého životního stylu a odpůrci „bílé“ mouky. Nopal je ovšem výjimečná potravina, lze ji snadno zkvasit a vyrobit tak z ní lahodné nopalové pivo. Čtenářům přinášíme exkluzivní recenzi raritního speciálu, jehož masový prodej se v Česku teprve velmi zvolna rozbíhá.

Vzhled nopalové jedenáctky připomíná nefiltrovaný kvasničák. Matný, lehce kalný kaštanový tón dává pivaři tušit, že půjde o plné, na chuť bohaté pivo. Vůně je zvláštní – neznalému degustátorovi asi nejvíce připomene českého černého Kozla. Vůně karamelu a sušeného sena, podbarvená známým chmelem. Tak alespoň podle vůně zhruba víme, na čem jsme.

Pivo opatrně, téměř s obřadem nalévám do připraveného půllitru. Překvapí mě slušná porce lehce nažlutlé pěny. S nedůvěrou přikládám opatrně půllitr k ústům. Těžko říct, co od tohohle mexického přistěhovalce očekávat. Jemně usrknu pěnu. Není špatná – hustá, příjemně hořkosladká. Ochutnávám první hlty nopalového zázraku. Jsem zmaten, protože nejprve jen těžko hledám slova pro to, co jsem zrovna okusil. Rozhodně ale nejsem překvapen ve špatném slova smyslu – nopal je cítit zvláštní nasládlou chutí. Napadá mě asi jen jediné přirovnání – chuť celozrnného pečiva. Rovněž zaznamenávám mírně nahořklý karamel a chuť kvasnic. Zkouším další lok, tentokrát s větší razancí. Pivko příjemně chladí a osvěžuje. Žaludek mi plní pocit sytosti a spokojenosti. „Nopalahváč“ si dokážu bez problému představit v kombinaci s nedělní pečenou kachnou nebo kusem uzeného s křenem. K závěru mě poněkud překvapuje, že na jedenáctku stoupá možná až příliš rychle do hlavy. Přičítám to ale spíš na vrub lačnému žaludku. Pivní konzervativci si zřejmě klasiku ponechají i nadále. Za sebe mohu ovšem tento speciál doporučit všemi deseti! 

Závěrem musím čtenáře upozornit na to, že ačkoliv se jeho výrobou zabývá nejméně jeden tuzemský výrobce, je prozatím nopalové pivo v Česku silně nedostatkovým zbožím. Narazíte na něj pouze ojediněle na pivních akcích, v potravinách se zdravou výživou nebo místy na internetu. Většina lahví jde totiž z Čech na export zpět do Mexika. Pokud budete mít šanci jej ochutnat, rozhodně neváhejte. Jde o nevšední zážitek pro pravé gurmány! 

 

Zdroj fotografie: vlastní

Zobrazeno 2170 krát
Naposledy upraveno: čt., 30. duben 2015 12:27
Pro psaní komentářů se přihlaste