Street food koncept specializovaný na hranolky z čerstvých brambor od lokálních dodavatelů. Tak popisují svoji firmu zakladatelé René Müller a Jan Haščák. Z Ostravy, kde spatřila světlo světa první FÆNCY hranolkárna, se její pobočky rozšířily do dalších osmi měst, a to konkrétně do Olomouce, Liberce, Prahy, Brna, Opavy, Pardubic, Havířova a Plzně. Další lokality, jako je Hradec Králové, České Budějovice či Frýdek – Místek, otevřou tu svoji v nejbližší době.
Příjemné prostředí i rozumná cena
Když přijdete do olomoucké pobočky, určitě si kromě linoucí se vůně všimnete příjemného prostředí. To podtrhuje i vstřícná obsluha. Není nic lepšího, než když se na vás zaměstnanec mile usměje a vzápětí ukojí vaše hladové touhy. To vše za velmi přijatelnou cenu. Za malé hranolky zaplatíte 38 Kč, za velké pak 48 Kč. Pokud jste fajnšmekři a chcete si už tak dobrou pochutinu ozdobit sypaným čedarem, který vám obsluha nahřeje flambovací pistolí, připlatíte si 15 Kč navíc. Ale věřte mi, stojí to za to. Navíc dostanete váš pokrm naservírován ve vkusném a zároveň praktickém kornoutku. Pokud ovšem chcete ještě chvilku zkoušet vaší vůli, můžete si jej nechat zabalit i s sebou a sníst až doma.
Jen hranolky? Ale kdeže…
Často jsem od lidí, kteří ještě tento skvost neochutnali, slýchal, že je dle nich zbytečné utrácet peníze za něco, co si mohou udělat sami doma během několika minut. Tento argument, povětšinou po snězení první porce, zmizel jak pára nad hrncem.
Tajemství spočívá v přípravě. Zaměstnanci pomocí speciálního pákového kráječe vykouzlí z brambory hranolku během mrknutí oka, po čemž je dávají nadvakrát smažit – nejdříve na nižší, poté na vyšší teplotu. To vše v rostlinném oleji bez výrazné příchuti, takže se jedná o „vegetarian & vegan friendly product“. Proces končí vyndáním hranolek a jejich osolením tak akorát na míru.
Je libo domácí dip?
Jelikož lidé nechtějí hranolky jíst na sucho, připravuje FÆNCY FRIES také domácí dipy s nejrůznějšími příchutěmi. Všem vévodí Original dip, jehož chuť lze popsat jako směs majonézy, kečupu a různých druhů koření, z nichž nejvýrazněji můžete cítit pepř. Tato kombinace je dle mého opravdu vynikající. Pokud ovšem budete chtít zkusit něco jiného, mohu doporučit například Chilli – Mayo či Švestku. Můžete narazit i na dipy, které jsou zde pouze na dobu určitou. Z těchto bych zmínil třeba bylinkový či hráškovo – bazalkový, které jsou v nabídce právě tento týden.
Co říci na závěr? Doufám, že jsem vás navnadil k návštěvě tohoto místa, které mi opravdu přirostlo k srdci. Věřím, že to po první ochutnávce budete cítit stejně.