Festival masožravců a obžerství. Touto větou lze definovat Uzenou Olomouc. Festival, který proběhl v hanácké metropoli ve dnech 18. a 19. února v areálu letního kina Hoblina a cena jednodenního vstupného činila 100 Kč. Hned u vstupu jsme byli občerstveni chlebem s uzeným masem, křenem a hořčicí. „Projděte si zdejší stánky a ochutnávejte, potom nám prosím na tyhle papírky napište odezvu a my se se na ni pokusíme reagovat,“ nabádala nás slečna, která kontrolovala vstupenky.
První dojmy nebyly nejlepší. Areál vypadal poloprázdně a v hospodě zrovna došla lahev s plynem, takže od něčeho na zapití nás dělila první dvacetiminutová fronta. Prvně jsem se zastavil u stánku farmy Eden, kde pánové řezníci připravovali ovar, prdelačku a uzené klobásky. Ochutnal jsem jejich ovar a cigáro čerstvě vytažené z udírny. K tomu nabízeli silný křen a hořčici. Od pohledu bylo vidět, že jsou ve svém řemesle znalí.
Po zahnání hladu došlo na rozhodnutí pečlivě prostudovat program. Ten sliboval například workshopy a řeznickou školu. Ani k jednomu z bodů programu však nedošlo Nejvíce se k němu přiblížily krátké vstupy moderátora, který pár slovy vyzpovídal účastnící se stánkaře.
Osobně mám kombinaci masa a piva spojenou s tradicemi, takže jsem očekával, že akci bude doprovázet lidová, nebo jiná tradiční hudba. U vstupu mé očekávání vypadalo nadějně. Byl přítomen pán ve středověkém kostýmu barda hrající na dudy, ovšem na hlavním place zněla hudba připomínající klub o páteční noci, která kazila dojem celé akce.
Nadešel čas vyzpovídat organizátora, který stál za celou událostí, pana Pavla Pichleru. Ten u hlavní brány aktivně nabízel uzené dobroty odcházejícím, přicházejícím a kolemjdoucím.
"Podobnou akci pořádáme v Brně, nese název Slavnosti moravského uzeného a sjíždějí se na ni i lidé z Olomouce, tak jsme si řekli, že by bylo fajn ji zdejším přiblížit. Bohužel nás překvapily rozmary počasí a sníh se nám nepodařilo včas odklidit. Další nedostatky, kterých jsme si vědomi, představuje účast menšího počtu stánkařů, než uvádí náš program. Některá řeznictví nám přislíbila účast, avšak jejich zástupci se nedostavili. I na tomto nedostatku hodláme do budoucna zapracovat. Pro lepší odezvu všichni příchozí dostávají papírky, na které nám mohou napsat, s čím byli spokojeni, a co je naopak zklamalo."
Kromě uzenářství, ke kterým se s radostí vrátím, se zde objevily i stánky s kořením, nebo s masovými výrobky ze šneků. Možnost ochutnávky šnečích jednohubek nebo klobásek dodala celému festivalu nevšední atraktivitu. Řezníci se činili a kromě umu ve svém řemesle se pyšnili rovněž umem obchodníků. Vyvolávání, ochutnávky zdarma a četné vtipy, se kterými se člověk setkal především v řeznictví Rodina Ráčkova, jednoho zkrátka přilákají.
Pupek mi vesele roste, fotím, ptám se a ochutnávám. Dostanu se i ke stánku, který nabízí pochoutky, které by neměly chybět na žádném festivalu, ať už masa, nebo hudebním. Nesl jméno Paštika Boženka a pochutnali jsme si na chlebu s různými druhy paštik, nebo se škvarkovým sádlem a cibulí. Majitelka nám vysvětlila, že recept je od její babičky, která už však bohužel kvůli jistým potížím ve výrobě pokračovat nemůže, a tak se celého procesu ujala vnučka.
Při odchodu jsme prošli kolem organizátora Pichlery, který nám nabídl poslední kousek uzeniny na cestu.
Bude-li festival v příštím roce pokračovat, a vy jste milovníci masa, neostýchejte se a rozhodně jej navštivte.